Chişinăul, la doar un pas de alegeri parlamentare anticipate. PSRM nu a acceptat condiţiile Blocului ACUM şi nici alianţa cu PDM

Chişinăul, la doar un pas de alegeri parlamentare anticipate. PSRM nu a acceptat condiţiile Blocului ACUM şi nici alianţa cu PDM

FOTO presedinte.md

Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor a decis vineri, 7 iunie, că nu va face alianţă cu Partidul Democrat. De asemenea, PSRM a anunţat că Blocul ACUM nu a acceptat condiţiile PSRM de formare a unei alianţe de guvernare. În acest sens, Igor Dodon a declarat că scenariul cel mai probabil sunt alegerile anticipate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Igor Dodon a afirmat că unii deputaţi din Blocul ACUM, făcând aluzie la formaţiunea lui Andrei Năstase, nu sunt gata să o voteze pe Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului.

În plus, Igor Dodon a spus că Blocul ACUM nu este dispus să ofere cele patru ministere socialiştilor în viitorul Guvern. 

„În aceste condiţii nu putem face coaliţie cu cei e dreapta”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a precizat că PSRM nu a purtat negocieri cu PDM şi nu a propus coaliţie cu PDM. 

„Coaliţie cu PDM nu am examinat din start”, a spus Dodon.

Igor Dodon a mai menţionat că în anticipate PSRM va lua mai multe mandate, pentru că lumea s-ar fi convins că socialiştii nu fac alianţă cu PDM.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis vineri, 7 iunie, că preşedintele ţării poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului în situaţia în care Guvernul nu este format timp de 90 de zile de la data validării noului Parlament.

Blocul politic ACUM, format din forţele proeuropene de opoziţie, PAS (Maia Sandu) şi PPDA (Andrei Năstase), a decis că o va sprijina pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va semna un angajament public în care îşi asumă îndeplinirea unui şir de condiţii.

Reprezentanţii PSRM şi cei ai PD au avut vineri, 7 iunie, prima discuţie oficială de la alegerile parlamentare din 24 februarie. Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a declarat că dialogul are drept scop să contribuie la formarea unei majorităţi parlamentare PSRM-PDM. În comparaţie cu oferta ACUM pentru PSRM, democraţii nu au vorbit nimic despre problemele din justiţie şi necesitatea unei reforme, dar despre necesitatea de a stabili un program de guvernare bazat pe domeniul social-economic.
 
Câteva mii de indivizi, organizaţi de Partidul Democrat, s-au adunat în seara de vineri, 7 iunie, în centrul Capitalei pentru a protesta faţă de o posibilă înţelegere între Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM. Protestatarii au scandat lozinci pro-PDM. Unii dintre aceştia au manifestat comportament agresiv faţă de jurnalişti.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările