Socialiştii lui Dodon se laudă că au întors statului terenul fostului Stadion Republican, deşi acest fapt poate afecta relaţiile cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La insistenţele noastre, terenul fostului stadion republican a fost întors în proprietatea statului”, susţine Partidul Socialiştilor. Ieri, 3 decembrie, în Parlament a fost votată abrogarea legii care autoriza vânzarea terenului către Statele Unite ale Americii pentru construirea unui nou complex al Ambasadei, transmite IPN.

Potrivit PSRM, acest loc este unul istoric şi simbolic pentru Chişinău şi pentru întreaga ţară, în special pentru sutele de mii de microbişti.

Socialiştii precizează că ieri Parlamentul a adoptat mai multe legi care prevăd punerea în practică a promisiunilor făcute de socialişti cetăţenilor. 

„Am restabilit dreptul vorbitorilor de limbă rusă, prin oferirea unui statut special de limbă de comunicare interetnică, aşa cum a fost mai bine de două decenii în istoria ţării noastre. Această lege va ajuta la armonizarea relaţiilor interetnice şi interculturale în statul nostru multietnic. Totodată au fost create condiţiile necesare pentru ocrotirea şi dezvoltarea limbilor minorităţilor etnice”, se menţionează într-un comunicat de presă al PSRM.

Formaţiunea mai precizează că „pentru a uşura accesul la medicamente, prospectele acestora vor fi dublate ulterior şi în limba rusă, pe lângă cea de stat”. De asemenea, socialiştii precizează că, după mulţi ani cât s-a tărăgănat, pachetul de legi destinat UTA Găgăuzia a fost adoptat.

„După mai mulţi ani de luptă, PSRM a reuşit să primească votul Parlamentului pentru anularea cenzurii impuse TV-urilor retransmise din Rusia. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă produsul media pe care vor să-l consume. PSRM a iniţiat joi şi aşa-numita lege a lustraţiei, aşteptată de mult de societate. Aceasta prevede punerea în practică a Hotărârii Parlamentului din vara anului 2019 privind declararea „statului capturat”. Astfel, un şir de instituţii centrale ale statului trebuie curăţate de elementele rămase din perioada statului capturat”, se mai spune în comunicat.

PSRM regretă „comportamentul agresiv şi provocator al partidelor de dreapta, care au provocat incidente şi haos în Parlament”.

Proiectele de legi menţionate de socialişti, inclusiv proiectul politicii fiscale şi cele ale bugetelor de stat, social şi medical, au fost votate de deputaţii PSRM, cei din Partidul Şor şi Platforma Pentru Moldova, în timpul şedinţei de joi, la care parlamentarii din opoziţie au blocat tribuna parlamentară, ajungându-se la altercaţii verbale şi chiar îmbrânceli.

Amintim că votul socialiştilor şi cel a-l deputaţilor Partidului Şor, prin care terenul fostului Stadion Republican va ajunge pe mâinile deputatului fugar Ilan Şor, riscă să tensioneze relaţiile moldo-americane. Statele Unite anunţă că „regretă şi critică” adoptarea proiectului de lege de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

Statele Unite au negociat în bună-credinţă cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziţia terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internaţional şi afectează negativ relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova”, se spune într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite