Soarta Guvernului de la Chişinău, în ceaţă. Deputaţii încă n-au decis dacă vor susţine sau nu Guvernul Gavriliţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu şi candidatul desemnat la funcţia de premier, Natalia Gavriliţa
Preşedintele Maia Sandu şi candidatul desemnat la funcţia de premier, Natalia Gavriliţa

Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare sunt în aşteptarea echipei guvernamentale şi a programului de guvernare propus de candiatul desemnat, Natalia Gavriliţa, pentru a decide, dacă susţin sau nu Guvernul condus de reprezentanta PAS, transmite IPN.

Socialiştii, care deţin pachetul de control în Parlament, spun că vor decide la şedinţa Consiliului Republican, dacă-şi dau sau nu votul pentru Executivul condus de Natalia Gavriliţa.

Reprezentanţii Pro Moldova o acuză pe preşedintele Sandu că ar arunca ţăra într-o criză ecomonică de proporţii prin insistenţa de a declanşa alegeri anticipate cu orice preţ, întrucât, în lipsa unui Guvern plenipotenţiar, nu pot fi accesate împrumuturi din străinătate pentru a acoperi deficitul bugetar enorm din acest an.

,,Dna Sandu încalcă norma constituţională. Obligaţia unui preşedinte este ca norma constituţională să producă efecte juridice şi legea să funcţioneze. Nu să arunce ţara în criză. Obligaţia unui preşedinte este să contribuie să existe un Guvern funcţional şi responsabil”, a declarat deputatul Pro Moldova, Vlad Cebotari în cadrul emisiunii ,,Întreabă Gheţu” de la postul de televiziune TV8.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, deputatul Platformei DA, Iurie Reniţă a menţionat că soluţia depăşirii impasului politic este învestirea unui Guvern provizoriu.

,,Eu aş veni cu formula unui Guvern temporar, responsabil, care timp de 2-3 luni ar schimba puţin situaţia şi ar deschide calea pentru alegeri parlamentare libere şi democratice în acest an”, a declarat Iurie Reniţă.

Socialiştii, de votul cărora depinde soarta Guvernului Gavriliţa, spun că n-au luat deocamdată o decizie finală privind votarea sau nevotarea noului Cabinet de Miniştri. Cert este că socialiştii se vor prezenta la şedinţa plenului, în timpul căreia va fi dezbătut programul de guvernare propus de Natalia Gavriliţa.

,,Republica Moldova este ostatica unor mofturi ale preşedintelui Maia Sandu. Noi în timpul şedinţei Parlamentului vom pune foarte multe întrebări pentru a scoate la iveală profesionalismului sau neprofesionalismul echipei cu care vine dna Gavriliţa. La şedinţa Consiliului Republican vom decide dacă votăm sau nu acest Guvern”, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac. 

Reprezentanţii PAS spun că învestirea unui nou Guvern, oricât de profesionist ar fi acesta, nu face altceva decât să amâne data alegerilor parlamentare anticipate.

,,Cu Guvernul Maiei Sandu exact despre asta s-a discutat, că va sta câteva luni şi vor fi declanşate anticipate, ulterior a venit Guvernul Chicu şi a spus că va activa până la alegeri anticipate. Acesta ar fi al treilea Guvern înainte de anticipate şi deja e ridicol. Nu este credibil în faţa cetăţeanului să spui că va exista încă un Guvern până la anticipate”, a spus deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Din ziua semnării decretului privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, acesta are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi crea echipa guvernamentală şi programul de guvernare. Ulterior, se prezintă în plenul Parlamentului pentru a cere vot de încredere deputaţilor. Guvernul este învestit cu voturile a cel puţin 51 de parlamentari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite