Situaţia politică din Republica Moldova, discutată în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia politică din Republica Moldova, progresele şi restanţele în apropierea de UE au fost discutate în Parlamentul European. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a participat la şedinţa Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, în cadrul căreia a răspuns la întrebările europarlamentarilor referitoare la evoluţiile politice din ţară.

Potrivit IPN, la dezbateri au participat membrii Comisiei afaceri externe ai Parlamentului European şi ai Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, pentru ca Republica Moldova să-şi recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic, este nevoie de o serie de reforme structurale profunde, implementate cât mai curând. Agenda de priorităţi include, în primul rând, implementarea Acordului de Asociere, reforma justiţiei, asanarea sectorului financiar-bancar, racordarea sistemului energetic naţional la cel european, crearea unui mediu propice de afaceri şi lupta eficientă cu corupţia.

„Încrederea cetăţenilor şi a partenerilor externi poate fi recuperată doar prin acţiuni şi reforme structurale”, a subliniat Andrian Candu. Speakerul a declarat că Parlamentul de la Chişinău a aprobat Programul legislativ privind realizarea angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, iar la nivel naţional, va fi creată o agenţie specializată în coordonarea tuturor structurilor implicate în implementarea Acordului.

Referindu-se la situaţia politică din ţară, Andrian Candu a declarat că, în scurt timp, va fi creată majoritatea parlamentară proeuropeană, care va învesti Guvernul şi va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Totodată, speakerul a exclus ideea alegerilor anticipate şi a formării unei majorităţi parlamentare cu partidele care nu îmbrăţişează perspectiva europeană a ţării noastre.

Europarlamentarul Andi Cristea a declarat că UE a sprijinit şi sprijină în continuare Republica Moldova, dar a ajuns să fie criticată pentru faptul că sprijină o ţară nereformată. „Chişinăul a avut o fereastră de oportunităţi, care, la moment, pare a fi închisă”, a spus Preşedintele Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a încurajat autorităţile de la Chişinău în continuarea reformelor pentru apropierea de UE. „Ne dorim o Republică Moldova angajată spre o perspectivă europeană. UE nu-şi doreşte o criză regională în plus şi nu vrem ca Republica Moldova să se îndrepte încolo”, a declarat europarlamentarul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite