Sindicaliştii, îngrijoraţi de impactul crizei energetice asupra cetăţenilor R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa Shutterstock
FOTO simbol Sursa Shutterstock

Criza energetică nu trebuie să aibă influenţă asupra nivelului de trai al populaţiei şi trebuie abordată inclusiv din punct de vedere al impactului social. O spun reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care au expediat în adresa Guvernului o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele evoluţii de pe piaţa resurselor energetice din ţară, transmite IPN.

„Incertitudinea privind furnizarea gazelor naturale în volum deplin şi riscul majorării tarifelor la resurse energetice în ajunul sezonului de încălzire, când există o cerere crescută pentru gaze naturale, va influenţa negativ atât asupra consumatorilor casnici, cât şi celor non-casnici. Aceasta având în vedere situaţia social-economică din ţară, mai cu seamă în contextul pandemiei care a afectat mai multe sectoare ale economiei şi a avut un impact nefast asupra veniturilor salariaţilor-membri de sindicat”, se arată în declaraţia CNSM.

Potrivit sindicaliştilor, cu regret, pe parcursul ultimului an, se atestă o diminuare a puterii de cumpărare a populaţiei, concomitent cu majorarea preţurilor la carburanţi, cărbune şi lemne de foc. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, doar în perioada august 2020 - august 2021, tarifele la combustibil şi carburanţi au crescut cu 18%, fapt care a generat o creştere a preţurilor în lanţ la toate produsele şi mărfurile. Totul în timp ce indicele câştigului salarial real în anul 2020, faţă de anul 2019, a fost de doar 105,8%. Aşadar, în cazul unei majorări a tarifelor la resurse energetice în perioada rece de toamnă şi iarnă a anilor 2021-2022, o bună parte a populaţiei cu venituri modeste va fi în imposibilitatea achitării facturilor în timp oportun.

În contextul situaţiei create în sectorul energetic, pentru a asigura protecţia socială a populaţiei, Confederaţia vine cu mai multe propuneri către autorităţi. Solicită intervenţia promptă a autorităţilor în vederea asigurării furnizării volumului necesar de gaze naturale sau asigurarea cu resurse energetice de alternativă pentru toată perioada rece, adoptând şi mecanisme de susţinere a populaţiei prin acordarea compensaţiilor în cazul majorării tarifelor la resurse energetice. Concomitent, în cazul majorării tarifelor, sindicaliştii solicită să fie elaborate mecanisme de eşalonare a plăţilor, fără a fi aplicate penalităţi, atât pentru populaţie,cât şi pentru agenţii economici.

CNSM consideră necesar, în cazul majorării tarifului la gaze naturale, să fie amendat Codul Fiscal pentru scutirea de TVA a gazelor naturale şi gazelor lichefiate, atât la cele importate, cât şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi la serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale, fapt care ar reduce cu 8% impactul majorării tarifului.

În acelaşi timp, potrivit CNSM, există riscul ca şi agenţii economici, care în procesul de producere utilizează un volum mare de gaze naturale, să fie în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiile de plată, inclusiv să fie nevoiţi să majoreze preţurile la produsele fabricate, mai cu seamă la cele de primă necesitate, fapt, care, la fel, va afecta populaţia ţării.

În legătură cu situaţia creată în sectorul energetic, CNSM consideră necesar de a promova mai intens tranziţia către resurse energetice regenerabile – eoliene şi solare – pentru a reduce dependenţa de importul resurselor energetice. În opinia sindicaliştilor, în primă etapă este importantă atragerea proiectelor de finanţare a energo-eficienţei instituţiilor publice, inclusiv pentru amplasarea panourilor fotovoltaice pe acoperişurile şi faţadele clădirilor. Or, în cazul menţinerii tendinţei de pe piaţa internaţională de majorare a preţurilor de achiziţie a resurselor energetice, investiţiile legate de procurarea echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile, se vor răscumpăra într-un termen mult mai restrâns.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite