Sesizarea privind scoaterea în afara legii a Partidului Şor, declarată inadmisibilă de CCM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul fugar Ilan Şor FOTO EPA/EFE Doru Dumitriu
Deputatul fugar Ilan Şor FOTO EPA/EFE Doru Dumitriu

Sesizarea deputaţilor Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Şor a fost declarată inadmisibilă de către Curtea Constituţională. Potrivit Curţii, sesizările ce ţin de controlul constituţionalităţii partidelor politice pot fi depuse de preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de procurorul general, transmite IPN.

Deputaţii Platformei precizează că vor înainta demersurile necesare către aceşti subiecţi, care pot sesiza Curtea.

Într-o conferinţă de presă, liderul formaţiunii, Andrei Năstase, a declarat că examinarea a avut loc în grabă, fără participarea părţilor. Politicianul a mai menţionat că demersurile Platformei DA de curăţare a întregii clase politice, şi în special a forului legislativ, de corupţi şi hoţi vor fi continuate, iar Platforma DA va face un efort în plus pentru a fi prezentă în viitorul legislativ în număr şi mai mare de deputaţi, pentru a avea un cuvânt greu de spus.

Deputatul Dinu Plîngău a menţionat că a fost pregătit un proiect de lege de modificare a legii privind statutul partidelor politice, a Codului Electoral, Codului Contravenţional şi a Codului Penal, astfel încât pe viitor să nu fie admise încălcări ale legislaţiei, inclusiv în domeniul electoral. Să nu fie admisă folosirea banilor murdari în scop de promovare a unor deputaţi care ulterior, ajungând la pârghiile puterii, se folosesc de încrederea alegătorilor.

„Astăzi vom expedia scrisori subiecţilor de drept stabiliţi de Codul Jurisdicţiei Constituţionale: preşedintelui ţării, procurorului general, ministrului justiţiei, preşedintelui  Parlamentului, astfel încât demersul Platformei DA să fie preluat de aceste instituţii în drept să sesizeze CC pe subiecte de acest fel”, a spus Dinu Plîngău.

La sfârşitul lunii martie, deputaţii Platformei DA au contestat constituţionalitatea Partidului Politic Şor, care, potrivit lor, „prin acţiunile şi scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicţie cu prevederile din Constituţie”. Aceştia declarau că în sesizare „sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Şor în încălcarea legislaţiei electorale şi comiterea abaterilor de la legislaţie în fiecare scrutin la care a participat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite