Sergiu Tofilat: O parte din banii obţinuţi din schema cu energie din 2008 au ajuns la Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lider PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc
Fostul lider PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc

Jumătate din prejudiciul provocat cetăţenilor Republicii Moldova prin schema cu importul energiei electrice din Ucraina, în 2008, a ajuns la o companie offshore a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, acum două luni, la Preşedinţie au parvenit informaţii de la Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, potrivit căreia, jumătate din banii câştigaţi de Energopartner (companie intermediar) au ajuns la un offshore care aparţine fostului lider democrat – Borg Trades Corporation. Potrivit expertului, a fost şi un transfer direct de la Energopartner către Borg Trades Corporation, din care a fost procurat un ceas elveţian de 50 de mii de dolari.

„Având toate aceste materiale, Procuratura a înţeles că nu va putea muşamaliza cauza şi, în mai anul acesta, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale. De fapt, a dispus deschiderea unu dosar penal”, a declarat Sergiu Tofilat. În opinia sa, faptele cunoscute până în prezent sunt suficiente pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Sergiu Tofilat spune că Igor Dodon, la acea vreme ministru al economiei, a recunoscut public în cadrul unei emisiuni TV că este implicat în schemă. El spune că a aflat despre schemă datorită unei investigaţii jurnalistice realizate încă în 2008. Alături de colegii săi, a adunat material probatoriu şi a depus o plângere la Procuratură.

Expertul în energetică povesteşte că, până în aprilie 2008, Moldova cumpăra energie electrică din Ucraina de la furnizor, fără intermediar, de la Ukrinterenergo, la un preţ de 40 de dolari per MWh. În aprilie 2008, Guvernul Republicii Moldova a trimis o delegaţie care să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul acestei delegaţii era Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, Marc Rîmiş, administrator la Moldelectrica, şi Alexandru Gusev, director la Energocom. Anume Alexandru Gusev a semnat contractual după ce Igor Dodon a încheiat negocierile.

Începând cu luna mai, Moldova avea deja două contracte de procurare a energiei din Ucraina. O parte din energie se cumpăra la direct de la Ukrinterenergo cu 40 de dolari per MWh, iar o altă parte din energie se procura printr-un intermediar – Energopartne, la preţ de 53 de dolari. Pentru perioada mai-decembrie 2008, Energopartner a câştigat pe seama cetăţenilor moldoveni 14,5 milioane de dolari.

Pe 31 octombrie 2017, a fost depusă o plângere la Procuratură, fiind pornit un proces penal, dar care a fost clasat, la scurt timp, fără ca petiţionarii să fie informaţi. Sergiu Tofilat spune că a aflat despre clasarea dosarului abia anul trecut. Clasarea dosarului a fost contestată, dar a fost refuzată, după care petiţionarii s-au adresat în judecată împotriva PCCOCS. A fost obţinut câştig de cauză, ceea ce i-a obligat pe procurori să deschidă dosar penal.

Expertul Tudor Şoitu a declarat că el şi colegii lui sunt gata să ofere consultanţă procurorilor pe acest caz dacă aceştia au nevoie de ea. El spune că experţii vor urmări pas cu pas care vor fi acţiunile procuraturii şi a amintit că toţi în faţa legii sunt egali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite