Sergiu Sârbu: Sistemul electoral actual a discreditat clasa politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Vicepreşedintele PDM, Sergiu Sârbu, susţine că sistemul actual electoral este unul anacronic şi a contribuit la discreditarea clasei politice de la Chişinău, motiv pentru care formaţiunea sa va insista pe schimbarea sistemului de vot.

„Mă bucur că chiar între unele forţe politice care sunt oponente pe toate flancurile, şi ce ţine de doctrină, şi ideologie, s-a găsit acel compromis necesar, aşa cum îşi doresc toţi cetăţenii Republicii Moldova”,afirmă democratul.

Deputatul PDM a subliniat că adoptarea proiectului de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot este „jumătate de pas spre votul uninominal, dar este un pas foarte important”, precizând că formaţiunea sa va pleda pentru sistemul uninominal deja pentru alegerile din 2022.

„Deoarece, vedem în toate sondajele că majoritatea calificată a cetăţenilor vor schimbarea sistemului electoral. Mai mult uninominal, mai puţin mixt, dar în total toţi vor să renunţe la actualul sistem pe liste de partid, unul care nu mai reprezintă deloc aceşti cetăţeni. Un sistem electoral învechit, anacronic, un sistem electoral care s-a discreditat şi a discreditat întreaga clasa politică din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Sârbu la emisiunea „Replica”, de la PrimeTV.

Amintim că la propunerea şefului statului, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a doua doar dacă Comisia de la Veneţia îl va aviza pozitiv.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. 

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal devantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite