Sergiu Mocanu: Serghei Şoigu a venit la Chişinău cu acceptul Maiei Sandu. MAI i-a asigurat ministrului rus al Apărării tot protocolul de persoană oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că vizita la Chişinău a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost posibilă doar cu acceptul Maidi Sandu. Deşi prim-ministra afirmă că vizita a fost una neoficială şi că Guvernul nici nu a fost informat despre aceasta, Sergiu Mocanu a declarat că acest fapt „este un joc de imagine”, menit să nu o discrediteze pe Maia Sandu şi să-i ofere imaginea de politician proeuropean.

„Şoigu a venit la Chişinău cu acceptul ei. Ăsta e un joc făcut pe toate părţile. Maia Sandu este într-o cârdăşie strânsă cu Dodon. Toate sunt jocuri de imagine. Rusia şi Dodon îi permit să facă asta”, a menţionat Sergiu Mocanu în emisiunea sa de pe Youtube.

Preşedintele „Antimafie” a accentuat că ministrul Apărării al Federaţiei Ruse „nu-şi poate pune funcţia în cui şi să vină persoană civilă în Republica Moldova”, subliniind că Ministerul de Interne i-a asigurat lui Serghei Şoigu „tot protocolul de persoană oficială”, dovadă a faptului că, de fapt, vizita oficialului rus era pregătită ca una oficială, în pofida afirmaţiilor făcute de autorităţi că ar fi privată.

„Ce credeţi că ruşii nu ştiu că ruşii că Maia Sandu a declarat aşa ceva? (că vizita lui Şoigu este neoficială) Nu-i deranjează atât timp cât le convine, atât timp cât Maia Sandu le-a asigurat totul de ce au ei nevoie, nu-i deranjează”, a spus Mocanu.

Politicianul. e de părere că „Maia Sandu se află într-o acţiune ruso-germană, iar vizita ei în SUA, preconizată pentru începutul lunii septembrie, a fost organizată pentru ca premierul să poată apoi pleca într-o vizită în Federaţia Rusă, după ce îşi va face imagine în SUA: „Ea nu poate să nu se ducă în Rusia. Ea are angajament să meargă la Moscova”. 

Amintim că şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că vizita lui Serghei Şoigu nu putea fi alta decât una oficială: „Când vine un demnitar de stat cu aşa funcţie înaltă în statul respectiv, aşa vizită este numai oficială. El nu a venit la cumătrie sau la nuntă la cineva”. 

Premierul Maia Sandu l-a anunţat pe ministrul Apărării, Pavel Voicu, în cadrul şedinţei Guvernului, că vizita la Chişinău a ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, Serghey Şoigu, preconizată pentru 24 august la invitaţia lui Pavel Voicu, va purta un caracter neoficial, pentru că nu au fost respectate toate procedurile legale privind vizita unui oficial străin.

Ulterior, Igor Dodon a confirmat că este o vizită neoficială şi că Şoigu a venit la Chişinău la invitaţia sa. Pe de altă parte, oficialul rus nu numai că s-a întâlnit cu Igor Dodon şi a participat la un eveniment public organizat de acesta, dar şi a propus semnarea unui plan de cooperare în domeniul apărării între Rusia şi Moldova.

Totodată, în spaţiul public au apărut probe ce demonstrează că Ministerul de Interne a pregătit asigurarea ordinii publice în contextul vizitei lui Şoigu în conformitate anume cu vizitele oficiale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite