Sergiu Mocanu, despre expulzarea celor şapte cetăţeni turci: Au fost răpiţi şi vânduţi lui Recep Erdogan

Sergiu Mocanu, despre expulzarea celor şapte cetăţeni turci: Au fost răpiţi şi vânduţi lui Recep Erdogan

FOTO privesc.eu

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că în cazul expulzării celor şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizont, vorbim despre răpirea şi vinderea acestora liderului de la Ankara, Recep Erdogan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sergiu Mocanu susţine că Republica Moldova va pierde, foarte curând, acest caz la CEDO.

„Ne-au pus într-o situaţie extrem de idioată, pentru că CEDO le va da câştig de cauză acestor oameni şi nu la sfântul aşteaptă, ci în procedură de urgenţă. Iar statul lui Plahotniuc, de pe umerii noştri va trebui să plătească despăgubiri mari acestor mari şi familiilor lor pentru încălcarea drepturilor lor”, a subliniat liderul Antimafie.

Mocanu afirmă că declararea reţelei de licee „Orizont” ca fiind „islamistă şi teroristă” de către SIS reprezintă „o crimă”, iar această „crimă” Plahotniuc o va pune „pe grumazul lui Dodon”.

Politicianul a mai spus că Chişinăul nu trebuia să se implice în „reglările de conturi din Turcia”.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

citeste totul despre: