Sergiu Mocanu: Aşa cum nu o să-i ierte nimeni lui Putin anexarea Crimeei, aşa nu-i vor ierta lui Plahotniuc adoptarea sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că partenerii europeni nu-i vor ierta niciodată preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, adoptarea legii privind trecerea la sistemul electoral mixt. Potrivit fostului deputat, nu este exclus că democratul va organiza o şedinţă extraordinată a Parlamentului unde va anula legea respectivă „în momentul în care se vor slăbi presiunile asupra lui”.

„El şi-a închipuit că în nebunia asta a lui, analizând din spate cum europenii au fost toleranţi faţă de anumite derapaje în Republica Moldova, nu ştiu de ce dementul (Plahotniuc) şi-a închipuit că europenii o să înghită chestia asta (schimbarea sistemului electoral). El de aia face vâlvă antirusească. Pentru că el crede că antirusismul lui o să-i ierte ceea ce a făcut el aici. Nu o să treacă. Votul mixt şi această modificare la Codul electoral este Crimeea lui Plahotniuc. Aşa cum nu o să-i ierte nimeni lui Putin Crimeea luată de la ucraineni, aşa nu-i iartă nimeni această chestie, modul în care a adoptat legea privind votul mixt”, a declarat Sergiu Mocanu miercuri, 26 iulie, la emisiunea sa de pe Youtube. 

Parlamentul a votat cu 74 de voturi pe 20 iulie în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporţional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripţii uninominale, transmite IPN.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova au dat asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite