Sergiu Litvinenco, despre noul Avocat al Poporului: Accept criticile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litivinenco, respinge ideea că noul Avocat al Poporului, Natalia Moloşag, ar fi obţinut funcţia graţie faptului că a fost avocata preşedintei Maia Sandu. Litvinenco spune că balanţa în favoarea lui Moloşag a fost înclinată de profesionalismul şi integritatea acesteia, notează IPN.

Mai mult, Litvinenco nu consideră anormală nici numirea Angelicăi Caraman, candidat PAS la alegerile locale din 2019, în funcţia de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale.

Sergiu Litivinenco spune că Natalia Moloşag a devenit Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului în urma unui concurs transparent, iar decizia privind numirea sa în funcţie aparţine plenului Parlamentului.

„Ea este o personalitate notorie în domeniul drepturilor omului. A fost un concurs, comisia a selectat doi candidaţi ambii puternici. Având în vedere că avem o singură funcţie de avocat al poporului, a fost aleasă această candidatură. Cel mai important lucru este că persoana aleasă are experienţă şi notorietate”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Faptul că Moloşag a fost avocata Maiei Sandu n-a influenţat procesul de vot din Parlament, spune Sergiu Litivinenco. Ministrul Justiţiei a anunţat că acceptă criticile societăţii civile, după ce directorul Promo-Lex, Ion Manole, a calificat votul în favoarea Nataliei Moloşag drept unul „exclusiv politic”.

„A apărat-o pe doamna Sandu în campanie electorală, nu în anumite dosare personale, ci în calitatea doamnei Sandu de concurent electoral, exact aşa cum a reprezentat multe alte persoane pe parcursul carierei sale. Ea a reprezentat tinerii maltrataţi la 7 aprilie. Am văzut toate criticile, le accept. Dar în cazul dat s-a produs un exerciţiu în care s-a ales din doi candidaţi care au trecut testul meritocraţiei”, a mai spus Litvinenco.

Mai mult, ministrul Justiţiei spune că nici numirea Angelicăi Caraman, apropiată Partidului Acţiune şi Solidaritate, în funcţia de preşedinte CEC, nu contravine legislaţiei. Potrivit lui Litvinenco, numirea şefului CEC este prerogativa membrilor Comisiei.

„Este un proces normal ceea ce s-a întâmplat şi cu preşedintele CEC şi cu alte insituţii, dar de ce nu vă uitaţi şi la alte instituţii unde au fost numiţi oameni care n-au nicio treabă cu partidul? Persoana numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei nu este membru de partid şi pot să aduc multe exemple. Încercăm să identificăm persoane profesioniste, dar mai analizăm integritatea, ne uităm ce-au mai făcut în trecut, principiile, valorile sunt importante”, a mai spus ministrul.

În calitatea sa de Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului, Natalia Moloşag va fi membru al Consiliului Superior al Procurorilor, entitate care va decide soarta actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo. Moloşag a fost numită în funcţia de Avocat al Poporului cu voturile a 57 de deputaţi, pentru un mandat de 7 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite