Sergiu Cioclea: Sectorul bancar nu mai prezintă riscuri pentru sistem, deponenţi sau buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sergiu cioclea foto ape md

Sectorul bancar a fost recapitalizat şi acum nu prezintă riscuri pentru sistem, deponenţi sau pentru buget, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, la un briefing de presă marţi, 20 noiembrie, la care a prezentat obiectivele strategice ale BMN pentru următorii trei ani, transmite IPN.

 „Consolidarea sectorului bancar este inima acţiunilor noaste şi, conform noilor reguli de supraveghere, vom îmbunătăţi supravegherea bancară, dar scopul nostru este ca băncile să fie  nu doar sănătoase, dar şi să reia activitatea de intermediere financiară”, a declarat Sergiu Cioclea.

Potrivit guvernatorului, în ceea ce priveşte acţionariatul bancar, au fost întreprinse acţiuni energice pentru a-i asigura transparenţa. Ca rezultat, două din băncile sistemice au fost vândute, iar a treia a fost plasată în administrare temporară şi se derulează discuţii cu potenţiali investitori.

„Dacă acum doi ani, mai puţin de 20% din activele sistemului bancar în minoritate erau gestionate de grupuri internaţionale de înaltă calitate, acum această cifră este de peste 70 de procente”, a spus  Sergiu Cioclea.

Pe plan macrofinanciar inflaţia, deşi oscilează, este în scădere, cursul leului s-a stabilizat şi chiar s-a fortificat, ratele dobânzilor sunt la minimele istorice inclusiv pentru stat, dar şi pentru agenţii economici şi pentru cetăţeni. Rezervele internaţionale practic s-au dublat şi au atins maximele istorice. Pe plan legislativ, au fost votate un şir de legi şi amendamente care au schimbat profund sistemul bancar moldovenesc, schimbări recunoscute de autoritatea bancară europeană, a afirmat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a remarcat că adoptarea Planului strategic pe următorii trei ani marchează o etapă nouă, foarte importantă în reformele promovate de Banca Naţională.

„Este o recunoaştere că am ieşit din faza de criză şi că putem să ne gândim acum la schimbări calitative radicale pentru a consolida efectele reformelor, a le aprofunda şi ca aceste reforme să genereze beneficii concrete pentru economia reală, pentru agenţii economici şi pentru cetăţenii noştri”, a subliniat guvernatorul BNM.

Sergiu Cioclea a mai spus că ieşirea din criză, punerea bazelor unui sistem bancar nou, transparentizarea acţionară şi restabilirea relaţiilor de bună cooperare cu partenerii străini au fost principalele obiective a Băncii Naţionale în ultimii ani, dar şi ale sale personale atunci când a decis să candideze la funcţia de guvernator. Obiectivele pe care şi le-a asumat atunci când a preluat funcţia de guvernator le-a îndeplinit, sistemul bancar este acum mai solid, lucru confirmat nu doar prin investiţii străine fără precedent, dar şi prin aprecierile Fondului Monetar Internaţional, ale Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

În acelaşi briefing de presă, Sergiu Cioclea şi-a anunţat demisia din funcţia de guvernator, din data de 30 noiembrie, invocând motive personale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite