Senator rus: Când vor pleca trupele ruse din Transnistria, vor veni cele ale NATO

Senator rus: Când vor pleca trupele ruse din Transnistria, vor veni cele ale NATO

FOTO TASS

Membrul Consiliului Federaţiei Ruse Alexey Pushkov a sugerat duminică, 3 decembrie, că Chişinăul vrea să obţină retragerea trupelor ruse din Transnistria pentru ca acestea să fie apoi înlocuite cu trupele NATO.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Chişinăul pledează pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria „în numele unui proces paşnic”. Însă atunci când ai noştri vor pleca, acolo vor veni trupele NATO. Este clar ca ziua”, a declarat senatorul rus Alexey Pushkov pe pagina sa de Twitter.

Amintim că la mijlocul lunii august 2017, Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicita ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

Chişinăul este convins că menţinerea trupelor ruse în Transnistria reprezintă „o ameninţare asupra păcii internaţionale şi securităţii”, se arată în solicitare.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirma atunci că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îngheţat de pe Nistru.

Moscova consideră iniţiativa Chişinăului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea moldoveană separatistă Transnistria drept o nouă acţiune ostilă menită să afecteze relaţiile între cele două ţări, a declarat adjunctul şefului diplomaţiei Serghei Riabkov într-o întâlnire cu ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţa, convocat la Ministerul rus de Externe.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, declara la 24 august curent că retragerea militarilor ruşi din regiune este un drum direct spre război.

De precizat că, la 22 septembrie 2017, prim-ministrul Pavel Filip a făcut un apel la delegaţiile statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susţină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările