Sediul Ciocana al Judecătoriei Chişinău a sesizat CSM, după ce procurorul general a acuzat judecătorii că apără interesele lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CSM FOTO IPN
Sediul CSM FOTO IPN

Magistraţii de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să asigure independenţa şi protecţia profesională, apărarea prestigiului justiţiei şi reputaţiei judecătorilor, afectată, în opinia lor, prin declaraţiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.

Judecătorii îşi exprimă îngrijorarea şi intoleranţa faţă de incriminările făcute de Alexandr Stoianoglo într-o conferinţă de presă, susţinută pe 20 august.

În adresarea către CSM, magistraţii menţionează că procurorul general a declarat că examinarea demersurilor procurorilor de către judecători cu referire la autorizarea unor acţiuni de urmărire penală pe anumite dosare a fost tărăgănată, că instanţele de fond şi de apel nu au ţinut cont de gravitatea infracţiunilor, de rezonanţa socială şi de circumstanţele cauzelor. Judecătorii mai menţionează că procurorul general a criticat public soluţiile magistraţilor de la Judecătoria Ciocana, remarcând blocaje din partea magistraţilor de fiecare dată când sunt atinse interesele unor cetăţeni concreţi care ar avea influenţe asupra judecărilor, inclusiv la aplicarea măsurilor preventive, la autorizarea acţiunilor de urmărire penală, a măsurilor speciale de investigaţie.

„Judecătorii sediului Ciocana al Judecătoriei Chişinău îşi exprimă îngrijorarea şi intoleranţa faţă de incriminările şi trimiterile inacceptabile făcute de domnul Alexandr Stoianoglo pe data de 20 august în adresa sistemului judecătoresc per ansamblu, dar în special în adresarea judecătorilor care activează în sediul Ciocana, şi pe această cale îşi exprimă atitudinea dezaprobantă faţă de imixtiunile procuraturii care au loc în sistemul judecătoresc”, se spune în adresare.

Magistraţii afirmă că „se opun presiunilor şi intimidărilor procurorului general asupra judecătorilor”. Aceştia mai precizează că „orice intimidare a judecătorilor este anticonstituţională şi total inacceptabilă într-un stat democratic”.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus acuzaţii grave unor judecători, cărora nu le-a divulgat numele, însă despre care a spus că protejează interesele lui Vlad Plahotniuc, de fiecare dată când procurorii depun demersuri în instanţă privind arestarea unor persoane implicate în schemele lui Plahotniuc sau când acuzatorii solicită să fie pus sechestru pe bunurile fostului lider al PDM.

Alexandru Stoianoglo a rămas indignat că în urma pecheziţiilor recente din dosarul „Metalferos”, soldate cu reţinerea a 16 persoane, în cazul cărora ar exista probe suficiente pentru a fi eliberat mandat de arestare, judecătorii au decis ca aceştia să fie cercetaţi în stare de libertate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite