Secretarul de stat al SUA: Exprimăm sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blinken

Prim-ministra Natalia Gavriliţa a avut o întrevedere duminică, 6 martie, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită oficială în Republica Moldova. Cei doi oficiali au discutat despre situaţia privind securitatea regională, gestionarea fluxului de refugiaţii ucraineni şi ajutorul pe care îl pot oferi partenerii de dezvoltare pentru a întări capacitatea de răspuns a instituţiilor statului,  dar şi cooperarea bilaterală.

„Ne-am angajat ferm să ajutăm toate persoanele refugiate din Ucraina. Guvernul a pus în aplicare cea mai cuprinzătoare operaţiune umanitară din istoria Republicii Moldova. Dar amploarea fluxului de oameni este o provocare şi avem nevoie de asistenţa prietenilor şi partenerilor noştri. Avem nevoie de această asistenţă rapid şi prin instrumente flexibile”, a declarat şefa Guvernului.

Situaţia tensionată din regiune a provocat un val sporit al valului de refugiaţi ucraineni, Republica Moldova fiind una din cele mai afectate ţări ce confruntă această provocare. În prezent, în ţara noastră se află peste 110 mii de refugiaţi din Ucraina, inclusiv 30 mii de copii. Dintre aceştia, cca 2200 de persoane au solicitat azil. În contextul creat, instituţiile statului au prioritatea majoră de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de refugiaţi, inclusiv ordinea publică, dar şi stabilitatea economică, financiară şi energetică. 

„Abia începem să înţelegem consecinţele economice ale acestui război, cu rutele comerciale şi lanţurile valorice perturbate. Am luat măsuri rapide pentru a asigura securitatea alimentară, pentru a schimba traseele de transport şi pentru a reorienta comerţul, dar va trebui să facem mult mai mult pentru a asigura stabilitatea economică şi financiară şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, a declarat Natalia Gavriliţa. 

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi şi ajuta refugiaţii ucraineni şi a menţionat că „Eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul şi toate instituţiile statului în gestionarea fluxului de refugiaţi dar şi ospitalitatea cetăţenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”. 

Oficialul american a salutat decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană: „Exprimăm sprijinul SUA pentru democraţia, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Istoria democraţiei şi luptei cu corupţia pe care o spune ţara voastră întregi lumi este cu adevărat inspiraţională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi ”, a spus Antony Blinken.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite