Secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Moldova privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe de la Chişinău anunţă că secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite a înregistrat proiectul de rezoluţie înaintat de Republica Moldova -  întitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Proiectul de rezoluţie va fi examinat la 22 iunie 2018 în cadrul Adunării Generale.

„După cum este bine cunoscut, anul trecut diplomaţia moldovenească a întreprins o serie de acţiuni în vederea adoptării în cadrul ONU a unor decizii pertinente, vizând retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Această iniţiativă a fost formulată în mod expres de prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017”, a declarat ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi în cadrul unui briefing de presă.

Şeful diplomaţiei a precizat că se depun eforturi pentru a asigura sprijinul cât mai larg al statelor membre ale ONU: „Avem deja circa 10 state care au co-autorat proiectul de rezoluţie”.

   

„Deşi este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federaţia Rusă şi pe necesitatea retragerii trupelor sale, conform principiilor de drept internaţional şi Cartei ONU, aşteptăm ca statele ONU să ne susţină, bazându-se tot pe aceleaşi principii de drept internaţional şi Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova”, a afirmat diplomatul.

El a subliniat că autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a GOTR (Grupului Operativ al Trupelor Ruse) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu şi a contingentului rotativ care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est a ţării, în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992. 

„Or, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică”, a spus Ulianovschi. 

Acesta a mai adugat că „examinarea proiectului de rezoluţie propus de Republica Moldova, în premieră, de la obţinerea independenţei sale, va constitui, un exerciţiu important de aplicare de către ONU a diplomaţiei preventive în raport cu o ţară şi o regiune unde pacea şi securitatea este subminată de lipsa unui dialog bazat pe respectarea principiilor fundamentale de drept internaţional”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite