Secera lui Filat şi ciocanul lui Rogozin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe facebook, ministrul apărării, de la Chişinău, a postat un comentariu care indică o delimitare personală, dar şi o preocupare vizibilă, în arena politică din Republica Moldova. Interesant este că, în raport cu problema comentată de Vitalie Marinuţa, niciun jurnalist serios, de peste Prut, nu a reflectat la posibilitatea unui troc. Tacit.

Pe facebook, ministrul apărării, de la Chişinău, Vitalie Marinuţa, un adept al comunicării cu internauţii, a postat următorul comentariu:

„Comisia de la Veneţia nu întotdeauna ar trebui să fie un pilon de reper pentru juriştii noştri. Noi avem viaţa noastră, cu zeci de mii de deportaţi, sub secere şi ciocan. Se vede că Marea Curte nu prea are în consideraţie tragedia poporului nostru. Se ascunde după sintagma că justiţia e oarbă. Alexandru Tănase, cred că nu este orb. În aşa caz, ce este la mijloc? Interese? Bani? Sau altceva?”

Notabilă delimitarea conaţionalului Vitalie Marinuţa de însemnele preferate ale nostalgicilor unei epoci, cea sovietică, definitiv apusă.

Numai că, după eşecul democraţiei originale, în dreapta Prutului, bine ar fi să nu se repete istoria şi în stânga Milcovului de azi.

Pe fond, în viitoarea campanie electorală, aceea normală, din anul 2014, formaţiunile politice care nu împărtăşesc idealurile partidului condus, încă, de Vladimir Voronin, vor convinge pe votanţii, de până acum, ai comuniştilor, să li se alăture doar… atacând imagini păstrate de aceştia la nivel subliminal?

Sau, în cazul celor care compun actuala guvernare, vor veni cu rezultate resimţite pozitiv, la nivelul majorităţii populaţiei din cel de-Al Doilea Stat Românesc?

Interesant este că niciun jurnalist serios de la Chişinău nu a reflectat la posibilitatea unui troc. Tacit.

Menţinerea a 2,5 dintre cele trei partide ale fostei alianţe, la guvernarea marcată de noua coaliţie, comuniştilor – ingenios păcăliţi cu momeala devansării alegerilor – dându-li-se, în schimb, satisfacţia păstrării simbolurilor emoţionante, doar pentru cei de vârsta a treia.

Adevărata seceră, în Republica Moldova a anului 2013, s-a dovedit a fi ex-premierul Vlad Filat.

I-a secerat pe: Mihai Ghimpu, din alianţa diminuată în coaliţie; Marian Lupu, din postul de lider al Parlamentului din Chişinău; Vlad Plahotniuc, din postura de vice, în forul legislativ amintit.

Preţul acestei secerări?

Pierderea - probabil fără şanse de revenire pragmatică –  a fotoliului de premier.

Amintiţi-vă de vizita lui Filat în China. Când a beneficiat doar de cunoaşterea unor particularităţi specifice zonei adiacente Shanghai.

Liderii de atunci, de la Beijing, dar şi preşedintele Xi Jinping, de azi, percepând Republica Moldova ca un Taiwan, pe... invers, aparent capitalist, practic sovietizat şi cu ochii ştiţi cui aruncaţi spre Kremlin.

Ori interesul strategic al Chinei, pe termen lung, în spaţiul extracapatic, este o Românie puternică, inclusiv prin dezirabila depăşire a momentanei dezuniri moştenită în urma unui tratat samavolnic, încheiat de cei care credeau că se păcălesc reciproc – Stalin şi Hitler.

Ciocanul văzut, la modul grotesc, în Republica Moldova, în acest an a fost cel verbal, al... rusului alb, Dmitri Rogozin.

Care a profitat de inabilitatea politică a primarului Dorin Chirtoacă şi a mărit durata de viaţă, cu o zi, a unei divizii de aplaudaci, ce tânjesc şi azi după gloria defunctei URSS.

Rogozin a lovit cu vorbele menite a genera descurajare.

Şi nu s-a ales cu nimic. Dimpotrivă.

A ambiţionat emisarii Uniunii Europene să apese - zdravăn - pe pedala accelerării mersului spre Vest a Republicii Moldova.

De acum înainte rămâne de văzut nu cu cine se duce însoţit premierul Iurie leancă, la un eveniment sau altul.

Ci cu ce reforme concrete scoate din amorţire societatea celor 2.100.000 de europeni anesteziaţi cu iluzia că vor rămâne, în starea actuală, politică, economică şi socială, şi în următorii ani.

Place sau nu, a apărut un jucător nou. Premierul de la Bucureşti.

Care a dat semne clare că va dinamiza operaţiunile de executare a conductei de gaze Iaşi-Ungheni.

Cu precizarea, necesară, că şeful executivului român are o bună vizibilitate la Beijing.

Secera lui Filat a repoziţionat unele piese, pe tabla de şah a Republicii Moldova, iar ciocanul lui Rogozin s-a dovedit a fi avut puterea unui balon de săpun.

Uniunea Europeană a aliniat, la guvernare, pe cei conştienţi că nu Estul este soluţia cea mai bună, pentru ex-republica sovietică, marcată încă de amintirea crimelor tipice ocupaţiei răsăritene.

Iar cei care tot se plâng că Moscova mai... dictează la Chişinău ar trebui să mai facă un drum în Germania.

Ca să înţeleagă calea spre federalizare a U.E., în care Republica Moldova va fi tot un... land.

Dar cu reguli europene, ce nu pot fi interpretate în raport de iluzii politice pasagere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite