Se pregăteşte eliberarea lui Veaceslav Platon? Procurorul general al Ucrainei cere autorităţilor moldoveneşti ca fostul deputat să fie adus la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platon captura video privesc.eu

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, ar putea fi adus la Kiev la solicitarea procurorului general al Ucrainei, Ruslan Reaboşapka, care a transmis o scrisoare procurorului general Alexandru Stoianoglo privind întreprinderea măsurilor necesare ce ţin de întoarcerea în Ucraina a lui Veaceslav Platon, pe motiv că au fost încălcate procedurile de extrădare a acestuia în Moldova.

Potrivit TV8, procurorul general de la Kiev susţine în scrisoare sa că Platon trebuie întors în Ucraina pentru a relua procesul şi a analiza din nou solicitarea Republicii Moldova de extrădare, cu respectarea tuturor normelor legale.

Cererea procurorului general de la Kiev a fost trimisă la Chişinău după ce instanţa din Ucraina de judecată a anulat, pe 21 noiembrie curent, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei privind extrădarea lui Platon.

Anterior, Platon a declarat că extrădarea sa a costat 3 milioane de dolari sau euro, bani pe care Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit preşedintelui Ucrainei de la acea vreme, Petro Poroşenko. De asemenea, Platon în mai multe rânduri a afirmat că extrădarea sa a fost ilegală, deoarece dânsul avea la acea vreme şi cetăţenie ucraineană, iar Ucraina nu extrădează cetăţenii săi.

Veaceslav Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. 

Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale, unde a primit 18 şi, respectiv, 12 ani de detenţie. Veaceslav Platon pledează nevinovat şi afirmă că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite