Schimburile de focuri din Donbas cresc în intensitate din nou

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne aflăm în a treia vară de la începutul luptelor din estul Ucrainei, pe care părţile implicate în conflict le numesc în mod diferit, dar în care implicarea militară a Rusiei, cu tehnică de luptă, arme, muniţie, echipamente, dotări, luptători, a fost crucială pentru menţinerea a două republici autoproclamate, la Doneţk şi Lugansk.

O trăsătură comună tuturor verilor de la începerea războiului o constituie intensificarea luptelor în lunile iulie şi august, indiferent de starea negocierilor în formatul instituit de acordurile de la Minsk-2. Nici vara anului 2016 nu face excepţie.

În luna iulie, trupele separatiste au intensificat tirul asupra poziţiilor armatei ucrainene, încălcând acordul de încetare a focului de sute de ori pe zi, în fiecare zi, pe întreaga linie a frontului, de la Mariupol, în sud, până la Lugansk în nord-est. Pierderile armatei ucrainene pentru luna iulie depăşesc 50 de militari morţi şi peste 100 de răniţi. Doar pe 18 iulie, în schimburile de focuri au decedat 7 militari ucraineni, iar pe 24 iulie, alţi 6 şi-au pierdut viaţa. Din păcate, nu există rapoarte zilnice ale pierderilor din tabăra separatistă, aşa că nu putem oferi date complete ale dimensiunilor confruntărilor care încă au loc în regiunea Donbas.

Intensificarea focului, din partea separatiştilor, durează de peste două săptămâni, iar pe 31 iulie poziţiile armatei ucrainene de lângă localitatea Avdeevka au fost bombardate din piese de artilerie grea cu calibrul de 152 mm şi 122 mm, aruncătoare de grenade şi aruncătoare de mine cu calibrele de 120 mm – armament care, conform înţelegerilor de la Minsk, ar fi trebuit deplasate la zeci de kilometri în spatele liniei frontului.

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, Aleksandr Turcinov, a declarat că în cazul continuării acutizării ostilităţilor, va fi reintrodusă starea excepţională. Iar şeful Statului Major, generalul Viktor Mujenko, a anunţat că trupele ucrainene se vor răzbuna pentru pierderile grele pe care le-au suferit în ultimele săptămâni.

A trecut peste un an şi patru luni de când s-a semnat ultimul armistiţiu, în cadrul noilor acorduri de la Minsk (Minsk-2), însă de atunci nu a trecut nicio zi, literalmente, în care membrii formaţiunilor militare separatiste, declaraţi terorişti de Kiev, să nu încalce acordurile de încetare a focului. Aproape în fiecare zi, armata ucraineană anunţă răniţi în urma schimburilor de focuri, iar în unele zile, morţi. Sute de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa pe parcursul acestei perioade de aşa-zis armistiţiu. Numărul total al victimelor, morţi şi răniţi, incluzând militarii separatişti şi civilii, este cel puţin dublu.

Eşaloane feroviare şi caravane de autocamioane cu tancuri, transportoare blindate, piese de artilerie grea şi multe alte efecte militare ajung în mod constant în gările oraşelor controlate de separatişti. În iulie, asemenea trasporturi au fost în număr de 19.

Rusia menţine ostilităţile din Donbas la un nivel constant, mărind turaţiile războiului atunci când vrea să demonstreze ceva Kievului. De această dată, respectivele măsuri pot avea rostul de a reaminti că revendicările sale de la masa de negocieri nu trebuie ignorate – în special posibilitatea de a controla orientarea geopolitică strategică a Kievului prin intermediul regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite