Rusia masează trupe la frontiera cu Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Ministerului Apărării din Ucraina nu exclud că Rusia ar putea folosi o divizie cu efective de peste 10.000 de militari pentru a fortifica dispozitivul de luptă al separatiştilor din Donbas.

Divizia de infanterie motorizată pe care Rusia o coagulează în mod activ, în ultimele săptămâni, este dislocată în regiunea Rostov, în imediata apropiere a hotarului ruso-ucrainean controlat de separatişti.

Informaţiile au fost oferite de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării în chestiunile Operaţiunii anti-tero, Oleksandr Motuzianik.

Oficialul a amintit că pe 24 ianuarie au fost comunicate rezultatele ale activităţii unui grup internaţional de inspectare care s-a aflat pe teritoriul Rusiei din proximitatea frontierei ruso-ucrainene. Grupul a fost compus din inspectori ucraineni, danezi şi canadieni, care au lucrat pe teritoriul regiunii Rostov.

„În apropierea frontierei ruso-ucrainene se formează divizia de infanterie motorizată nr. 150 a Forţelor Armate ale Rusiei, care, după estimările experţilor, va avea un efectiv de peste 10,5 mii de militari. Inspectorii au descoperit, în zona oraşului Novocerkassk, unităţi majore de artilerie ale armatei ruse. Partea ucraineană nu exclude că efectivele, tehnica militară şi armamentul diviziei nr. 150 poate fi utilizat pentru a acorda asistenţă trupelor ruse separatiste de ocupaţie de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Motuzianik.

Misiunea de monitorizare a activităţii militare ruse pe hotarul cu Ucraina s-a desfăşurat între 16 şi 19 ianuarie şi a fost anunţată publicului de Statul Major al armatei ucrainene pe 20 ianuarie. Printre faptele documentate de specialiştii din Ucraina, Danemarca şi Canada se numără creşterea exponenţială a numărului militarilor şi tehnicii de luptă în localităţile din apropierea frontierei ruso-ucrainene, ceea ce aminteşte de vara şi toamna lui 2014. Prin aceste acţiuni, Rusia încalcă prevederile Documentului de la Viena, din 2011, cu privire la măsurile de fortificare a încrederii şi de securitate.

Este puţin probabil ca Rusia să invadeze Ucraina în perioada următoare, chiar şi zonele aflate iniţial sub control separatist şi care au fost eliberate de ucraineni între timp.  În schimb, aceste concentrări de forţe armate la frontieră sunt un indiciu clar că războiul de joasă intensitate va continua, iar Rusia le va permite, uneori, separatiştilor să bombardeze poziţiile ucrainenilor cu artilerie grea şi uşoară trecută, în prealabil, dincolo de frontiera dintre cele două ţări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite