Rusia, din nou condamnată la CEDO pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Rusia, din nou condamnată la CEDO pentru violarea drepturilor  omului în regiunea transnistreană

Pe 7 ianuarie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică hotărârea în cauza Ilie Cazac şi Stela Surchicean împotriva Moldovei şi Rusiei. Prin această hotărâre Înalta Curte a recunoscut Federaţia Rusă vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane, precum şi dreptului la libertate şi siguranţă, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Asociaţia Promo-LEX.

Potrivit Promo-LEX, cazul răpirii lui Ilie Cazac, de către miliţia transnistreană, a fost făcut public de către mama acestuia la începutul lui 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administraţiei ilegale de la Tiraspol. Pe 19 martie 2010, el a fost “reţinut” la Varniţa, fiind acuzat de „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

La 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani închisoare.

Timp de mai bine de un an şi jumătate părinţii tânărului, avocaţi din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, dar şi o serie de organizaţii internaţionale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind “graţiat” de către liderul regiunii separatist.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat violarea, de către Federaţia Rusă, a art. 3 care prevede interzicerea torturii, art. 5 alin. 1 care se referă la dreptul la libertate şi siguranţă şi art. 6 alin. 1 privind dreptul la un proces echitabil.

Astfel, potrivit hotărârii emise de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Guvernul Federaţiei Ruse urmează să achite 42.000 de euro cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanţi şi 4.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare.

Reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: