Rusia ameninţă cu „rispostă militară imediată dacă soldaţii ruşi de menţinere a păcii sunt blocaţi pe Nistru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Preşedintele Comitetului Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat că Rusia va aplica o rispostă militară imediată, dacă soldaţii ruşi de menţinere a păcii din regiunea transnistreană sunt blocaţi pe Nistru.

„În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, Kievul discută activ despre opţiunile pentru o blocadă militară a forţelor de menţinere a păcii ruseşti. Preşedintele pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu, care a anunţat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după ce şi-a asigurat o majoritate proromânească în Parlament ”, a declarat Bondarev, scrie portalul EurAsia Daily, citat de G4Media.ro.

„Fără sprijinul direct al NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă [în Transnistria -n.r.]. Dar NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opţiune ”, spune Bondarev.

Bondarev a afirmat că această presupusă strategie a Alianţei nu este un secret pentru Federaţia Rusă. Aşadar, Ministerul rus al Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui şef este, a elaborat procedura pentru acţiuni de represalii.

„Blocada militară a forţelor de menţinere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va aplica o lovitură de deblocare. Forţa de asalt navală a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să desanteze în Odesa. Acesta nu este doar un coridor înspre regiunea transnistreană, ci înseamnă şi perspective clare pentru problema Donbas-ului”, a conchis Viktor Bondarev.

Rusia menţine în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldaţi. O parte dintre aceştia fac parte din misiunea de pacificare şi se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există şi aşa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staţionat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere au misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite