Rosian Vasiloi: Războiul de pe Nistru nu s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 26 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, războiul nu s-a încheiat. Războiul se va termina atunci când malul stâng al râului Nistru va fi integrat pe de plin cu malul drept, a declarat expertul în securitate Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii „Sfatul Ţării” de la 10TV, transmite IPN.

Rosian Vasiloi consideră că cei de la guvernare acum nu acordă atenţia cuvenită veteranilor războiului de pe Nistru. „Noi ne aducem aminte de veterani în ajunul datei de 2 martie, dar ce fac aceşti veterani în restul anului?”, se întreabă analistul. Potrivit lui, negocierile privind reglementarea conflictului trebuie purtate cu Federaţia Rusă şi acest lucru este posibil.

Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 Tiras-Tighina, susţine că în stânga Nistrului au loc antrenamente şi manevre militare, are loc pregătirea pentru război. „Noi putem scăpa astăzi, dacă am găsi un mecanism prin care să convingem populaţia ca să ne reîntregim cu Patria-mamă şi să intrăm în economia mare a ţării mari care se numeşte România. Numai atunci vom putea schimba modul de viaţă”, este de părere Anatolie Caraman. Potrivit lui, oricâte reforme ar face guvernarea de la Chişinău, serviciile secrete ruseşti lucrează în Republica Moldova şi organizează diferite situaţii provocatoare.

Fostul deputat Ştefan Urîtu susţine că, atunci când s-a desfiinţat Uniunea Sovietică, muniţiile Armatei a 14-a trebuiau să fie lăsate Republicii Moldova. În opinia lui, anume acest lucru a fost cauza războiului.

Pe 2 martie, s-au împlinit 26 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acţiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanţi şi peste 400 de civili şi-au pierdut viaţa, iar câteva sute au fost râniţi. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite