Rosian Vasiloi: Moldova nu are politici de reintegrare a ţării şi de aceea se confruntă cu discuţii contradictorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 30 de ani Republica Moldova nu are politici de reintegrare şi de aceea se confruntă cu discuţii contradictorii. De această părere este expertul în securitate Rosian Vasiloi. Potrivit lui, acest lucru se întâmplă pentru că ar exista forţe care beneficiază de pe urma conflictului transnistrean. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Există forţe în Moldova, în Ucraina, în stânga Nistrului, în Federaţia Rusă care beneficiază pe deplin de acest status quo de nerezolvare a conflictului transnistrean”, spune expertul. În opinia lui, acum se discută subiecte foarte tehnice, dar trebuie să se discute la nivel conceptual cum este văzută reintegrarea Republicii Moldova.

Ion Cebanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, consideră că Republica Moldova cedează în permanenţă în faţa administraţiei de la Tiraspol sub lozinca potrivit căreia se vrea soluţionarea unor chestiuni pentru cetăţenii din stânga Nistrului.

„Or, eu am impresia că sub argumentarea aceasta se fac anumite lucruri mai puţin ortodoxe şi ilegale. Contrabanda, de exemplu, pentru că noi nu controlăm această regiune şi ea este un atentat la suveranitatea Republicii Moldova de la apariţie până în prezent”, a declarat liberalul. În opinia lui, în forma actuală, negocierile Chişinău-Tiraspol nu duc nicăieri.

Viorel Cernăuţeanu, reprezentant al Biroului pentru politici de reintegrare, spune că printre subiectele prioritare de pe masa de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol va fi libera circulaţie. O atenţie deosebită va fi acordată şi şcolilor cu predare în limba română din regiune.

„Mai avem restanţe şi legate de terenurile agricole. Unele părţi ale terenurilor care aparţin autorităţilor publice sau persoanelor decedate sau plecate peste hotare şi nu putem identifica deocamdată potenţialii proprietari sau urmaşii acestora care ar intra în posesia şi folosinţa acestor terenuri. Există desul de multe activităţi de viitor”, a afirmat Viorel Cernăuţeanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite