GALERIE FOTO Filat, Lupu şi Ghimpu, după întâlnirea cu Iohannis: România ne oferă un exemplu viu - se poate lupta cu corupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis se află la Chişinău în perioada 24-25 februarie FOTO: Alexandru Tarlev
Klaus Iohannis se află la Chişinău în perioada 24-25 februarie FOTO: Alexandru Tarlev

Preşedintele României Klaus Iohannis se întâlneşte astăzi cu liderii partidelor parlamentare PLDM, PD şi PL şi cu preşedintele Parlamentului. Tot astăzi, preşedintele de la Cotroceni va susţine un discurs la Universitatea de Stat din Moldova.

Cu câteva minute în urmă şeful statului român a discutat cu preşedintele PLDM, Vlad Filat.

„Am discutat despre ce se întâmplă în RM, în relaţiile RM-România şi ce urmează să se întâmple. Preşedintele României a demonstrat că nu ştie doar să vorbească despre RM, dar ştie ce se întâmplă şi ce urmează să facă pentru noi”, a declarat Vlad Filat.

Potrivit lui, discuţiile au vizat şi activitatea noului guvern, condus de Chiril Gaburici. „Avem un guvern, care urmează să aib sprijin politic intern, dar şi extern. Republica Moldova este în regiunea în care avem o situaţie de instabilitate, unde are loc şi un război, unde are loc şi o criză economică mare, iar ambele au impact asupra ţării. Trebuie să recunoaştem că de unii singuri nu vom reuşi să facem faţă situaţiei. Avem nevoie de sprijinul prietenilor noştri. Din câte îl cunosc, tot ce spune - face”, a precizat liderul PLDM.

Reforma justiţiei a fost un alt subiect de discuţie. „Este un obiectiv prioritar, ce presupune o luptă eficientă, nu doar declarativă. România ne oferă un exemplu viu că se poate. Sunt sigur că vom avea şi noi rezultate, atunci când vom avea voinţa populară şi voinţa politică. Există voinţă politică. Sunt sigur că acest mesaj trebuie să fie auzit şi de politicieni, dar şi de cetăţeni”, a concluzionat Filat.

UPDATE 10:08 

Şi liderul PD, Marian Lupu, s-a arătat mulţumit de discuţia cu şeful de la Cotroceni. „Am simţit un ataşament pentru o linie de colaborare din partea preşedintelui României. Am apreciat calităţile dlui preşedinte, care s-a referit la respectul reciproc între două ţări. Dl Iohannis a exprimat suportul de care RM ar putea să beneficieze pentru asigurarea unei dezvoltări politice, economice, sociale”, a menţionat Lupu.

Totodată, liderul PD a precizat că nu a simţit „nicio tentativă de ingerinţă în afacerile interne ale ţării” şi că, în opinia lui, a fost „un dialog în stil european”.

UPDATE 10:55

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, după întrevederea cu Klaus Iohannis, a vorbit despre guvernarea actuală şi despre posibila alianţă parlamentară majoritară, cu participarea liberalilor. „Toată lumea ştie că formarea unei majorităţi parlamentare dintre PLDM, PD şi PL depinde de PLDM şi PD. E clar că cursul european este greu, dar poate fi asigurat în cazul când la guvernare sunt aceste trei partide. E clar pentru toată lumea”, a declarat Ghimpu.

El a precizat că Iohannis nu a sugerat şi nici nu a indicat cum trebuie să arate guvernare: „Dl preşedinte nici nu are dreptul să sugereze pentru a susţine coaliţia actuală. A zis că e important ca noi toţi să facem aşa încât să menţinem cursul european”.

Totodată, Mihai Ghimpu afirmă că mai există şanse ca să fie creată alianţa PLDM-PD-PL, „dar nu aşa cum vor ei, ci aşa cum e practica europeană”.

UPDATE 11:25

„Klaus Iohannis înţelege foarte bine toată perioada aceasta care a trecut după alegeri, toate negocierile care au avut loc, care au avut un impact asupra credibilităţii noastre. I-am spus că cel mai important este să nu dezamăgim atât populaţia, cât şi partenerii noştri”, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, după întrevederea cu preşedintele României. „Am discutat ca România să ne fie alături, ca şi partener pentru expertiză şi ajutor, cât şi ca ambasador pentru cancelariile de la Bruxelles”, a adăugat Candu.

El a mai spus că discuţiile nu au vizat componenţa coaliţiei de guvernare, dar „i-am spus-o personal că discuţiile cu liberalii trebuie să continue şi eu cred că participarea lor pe viitor este importantă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite