România condamnă votul deputaţilor lui Dodon şi Şor din 3 decembrie: „Afectează grav statul de drept şi funcţionarea sistemului democratic din R Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma DA şi PAS blochează tribuna Parlamentului în încercarea de a obstrucţiona votul deputaţilor lui Dodon şi Şor.
Platforma DA şi PAS blochează tribuna Parlamentului în încercarea de a obstrucţiona votul deputaţilor lui Dodon şi Şor.

România condamnă modul netransparent şi contrar practicilor democratice în care au acţionat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM şi Platforma „Pentru Moldova’’, care include Partidul Şor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetăţenii Republicii Moldova la alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie 2020.

„România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chişinău modificări de o amploare semnificativă şi cu un impact major asupra funcţionării instituţiilor statului, fără transparenţă decizională şi consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept şi funcţionarea sistemului democratic din Republica Moldova”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Bucureşti.

Potrivit documentului, modul în care au acţionat aceste forţe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuţiilor funcţiei prezidenţiale, pe care candidatul susţinut de PSRM a pierdut-o în mod categoric şi democratic la alegerile prezidenţiale.

„Partea română urmăreşte cu deosebită atenţie şi îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova şi reitereaza susţinerea pentru eforturile Preşedintelui ales în vederea reinstaurării legalităţii în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetăţenii Republicii Moldova. Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acţioneze cu responsabilitate şi să acorde prioritate stabilităţii şi parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova, se mai spune în comunicat.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat, în grabă şi cu încălcarea procedurilor, o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, cu scopul de a reduce atribuţiile Maiei Sandu, legea bugetului de stat pentru 2021, legea politicii bugetar-fiscale, abrogarea legii care permitea vânzarea terenului fostului stadion republican, acţiune criticată dur de Ambasada SUA, care avea deja un acord cu Chişinăul în acest sens. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Amintim că şi Uniunea Europeană a criticat votul deputaţilor socialişti şi a celor din Partidul Şor prin care au fost reduse atribuţiile noului preşedinte al Republicii Moldova. UE consideră că votul a fost unul pripit şi netransparent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite