Başcanul Găgăuziei: „Nu vrem să ne pomenim că autonomia găgăuză va dispărea, aşa cum a dispărut autonomia maghiarilor din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei FOTO: Arhivă
Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei FOTO: Arhivă

Declaraţia aparţine başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Totodată, el a vorbit şi despre cele două referendumuri privind  orientarea politicii externe a Republicii Moldova şi dreptul la autodeterminare, în caz că ţara ar renunţa la suveranitate.

Întrebat de ce nu a renunţat la referendumurile c ear urma să aibă loc pe 2 februarie, başcanul Găgăuziei a declarat că „este decizia Adunării Populare a Găgăuziei, susţinută de toată societatea găgăuză“. „Sunt procese de democratizare şi avem posibilitatea de a afla ce cred oamenii despre vectorul de dezvoltare a ţării noastre. Este un referendum consultative“, a explicat Mihail Formuzal în cadrul unui interviu Radio Europa Liberă.

În cadrul acestuia, başcanul Găgăuziei a vorbit şi despre declaraţiile lui Traian Băsescu. „Nimeni nu a dezaprobat afirmaţiile făcute de domnul Băsescu. Trebuie să vorbim şi despre aceasta. Noi avem memorie istorică bună, nu uităm nimic. Ţinem minte şi evenimentele din anul 1918, avem foarte mulţi oameni inteligenţi, cu judecată. Noi nu vrem să ne pomenim, într-o zi, că autonomia găgăuză va dispare, aşa cum a dispărut autonomia maghiarilor din România. De aceea, temerile oamenilor sunt justificate. Iar referendumul este consultative“, a declarat başcanul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite