Roman Boţan: Moldova s-ar putea transforma indirect într-un paradis fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Roman Boţan susţine că mai multe prevederi din proiect pentru modificarea şi completarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte comportă un şir de riscuri, iar printre ele este riscul legalizării banilor murdari.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul a declarat că un cetăţean străin, care are o anumită sumă de bani, poate veni în Moldova, investi în Fondul de investiţii publice şi obţine cetăţenia Republicii Moldova. Or, aceste sume de bani, conform avizului CNA, ar putea avea o provenienţă dubioasă. Şi prin persoane interpuse, care nu au probleme şi nu prezintă pericol social, ar putea fi legalizate în Republica Moldova, iar în astfel de condiţii, Republica Moldova ar putea indirect să se transforme într-un paradis fiscal, transmite IPN.

Potrivit lui Roman Boţan, proiectul ia în sine exemplul maltez, unde există legislaţie asemănătoare. Acest sistem maltez de acordare a cetăţeniilor, unde sumele sunt de ordinul unui milion de euro, nu câteva sute de mii de euro, este unul criticat la nivelul Uniunii Europene. În opinia sa, prin acest proiect, am putea ipotetic intra în situaţia în care cetăţeni împotriva cărora sunt aplicate anumite sancţiuni în alte state, la care Republica Moldova deocamdată nu s-a aliniat, să obţină cetăţenia Republicii Moldova contra unei investiţii şi, având cetăţenia Republicii Moldova, să poată circula liber în statele în care au interdicţii în calitate de deţinători ai altor cetăţenii.

Potrivit amendamentelor propuse, numărul celor cinci mii de  persoane care urmau să obţină cetăţenia contra investiţiilor a fost extins la un număr nedefinit de persoane. „Deci, nu mai sunt cinci mii; dacă ar fi doar soţii, ar fi zece mii; dacă ar fi doar un singur copil, ar fi 30 de mii, dacă ar fi cu doi părinţi, vă daţi seama că numărul creşte. Dar cel mai grav este faptul că aceşti cetăţeni, conform acestui proiect, sunt exceptaţi de la obligativitatea cunoaşterii prevederilor Constituţiei şi limbii oficiale a statului – limba română”, a spus parlamentarul. 

În opinia sa, un alt moment foarte dubios şi straniu este faptul că decretul de acordare a cetăţeniei nu va conţine numele şi prenumele acestor cetăţeni, ci doar numărul de identificare a dosarului. „Întrebarea e: De ce se doreşte secretizarea numelor acestor cetăţeni? Acest aspect ne pune în gardă şi eu consider că, aceste momente, atunci când asemenea cetăţeni imediat ce obţin cetăţenia au şi drepturi politice, ceea ce presupune şi dreptul de a fi ales şi dreptul de a alege, inclusiv drepturi aferente proprietăţii, de a procura, de exemplu, terenuri, mie mi se pare că asta este foarte dubios şi asta generează riscuri de securitate, dar şi riscuri de corupţie”, susţine deputatul.

În şedinţa de joi a Parlamentului, deputatul Partidului Liberal şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Anunţul a fost făcut în timpul examinării proiectului pentru modificarea şi completarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Parlamentarul a spus că nu vrea să fie asociat cu o asemenea lege.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite