Rogozin: România este o marionetă a Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Dmitrii Rogozin continuă să critice dur România, după ce Bucureştiul i-a interzis să survoleze spaţiul aerian român. Într-un interviu pentru Rossia24, oficialul rus a spus că România este o marionetă a SUA şi că face parte din acel grup de ţări din NATO care promovează o politică antirusă.

Vicepremierul rus a menţionat că, anterior, România a declarat că nu vede vreo problemă dacă persoanele din lista de sancţiuni îi vor survola spaţiul aerian. Ba mai mult ca atât, Rogozin spune că deja a zburat de câteva ori deasupra României. Din acest motiv, oficialul rus consideră că de această dată a avut loc o provocare.

„Este evident că România a devenit o marionetă a Statelor Unite. Este ţara care în pofida tuturor raţionalmentelor şi securităţii proprii a instalat scutul antirachetă american. Încă atunci când lucram în calitate de ambasador în NATO am văzut politica României acolo. Ei sunt acei care promovează politica antirusă, alături de ţările baltice şi englezi. Această grupate este principalul detonator de foc împotriva Rusiei. De aceea, ne-am putut aştepta de la ei la astfel de acţiuni”, a precizat Rogozin.

El susţine că nu doar România a fost implicată în aceste acţiuni: „sunt mai multă părţi implicate, interesele cărora au coincis. În primul rând este vorba de grupul mafiot din spatele Guvernului moldovean (făcând referie la Vlad Plahotniuc) şi care înţelege că are probleme serioase cu legea şi trebuia cumva să se poziţioneze pe aceeaşi treaptă cu Occidentul. Anume ei au stat în spatele provocărilor cu expulzarea artiştilor şi pacificatorilor noştri”.

Dmitrii Rogozin a comentat şi afirmaţia sa de pe Twitter „aşteptaţi un răspuns, nemernicilor”. Potrivit lui, o replică în acest sens va fi pentru România, însă nu atât de emoţională precum mesajul de pe Twitter.

„E reacţia oricărui bărbat, atunci când cineva îşi bate joc de cetăţeni, de femei, de copii, eu pur şi simplu i-am avertizat să aştepte pentru că va veni un răspuns”, a subliniat oficialul rus.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, nu a ajuns la Chişinău. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE, în urma sancţionilor impuse de europeni Rusiei.

Rogozin trebuia să vină la Chişinău pentru a participa la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii.

Evenimentul spre care se îndrepta delegaţua rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Tot în acest context, un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău. 

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite