RISE Moldova: Offshore energetic din Tiraspol, alimentat din facturile Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul investigaţiei „Offshore energetic din Tiraspol, alimentat din facturile Chişinăului”, jurnaliştii de la RISE Moldova prezintă schema prin care o firmă-tampon din Transnistria a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane şi le-a ascuns în paradisuri fiscale.

Potrivit RISE, peste 20 de milioane de dolari proveniţi din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoşi de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câţiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului.

EnergoKapital a fost fondată în octombrie 2014, cu câteva săptămâni înainte ca DTEK să-şi sisteze livrările. Fondatorii companiei apărute peste noapte erau Bas Market SA din Tiraspol, cu acţionariat din offshore, şi Ornamental Art Limited din Hong Kong. 

După ce, pe 16 octombrie 2014, EnergoKapital ridică certificatul de la aşa-zisul minister al Justiţiei din Transnistria, a doua zi compania depune actele şi la Camera Înregistrării de Stat din Chişinău şi obţine înregistrare temporară. Acest lucru i-a permis ca, peste trei zile, mai exact pe 20 octombrie, să primească de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) licenţă pentru furnizarea energiei electrice pe o perioadă de şase luni.

x

În următorii ani, licenţa EnergoKapital a fost prelungită de patru ori, firma din Tiraspol devenind principalul furnizor de curent electric în Republica Moldova. Astfel, de la finele anului 2014 şi până la finele lunii martie 2017, EnergoKapital a livrat consumatorilor din dreapta Nistrului energie în valoare de circa 400 milioane de dolari.

Fostul director general al ANRE Victor Parlicov susţine că astfel de scheme au fost şi în trecut, dar apariţia firmei EnergoKapital ca intermediar se datorează şi unor neînţelegeri între partenerii de business de la Chişinău, Tiraspol şi Moscova.

„Au pus compania asta pe mijloc, dar ardoarea cu care autorităţile noastre au protejat această companie demonstrează că la Chişinău există beneficiari ai acestei scheme la nivelul cel mai înalt politic. Dacă doar transnistrenii aveau interese în EnergoKapital, nu se apuca procuratura noastră să le acopere ilegalităţile. […] Uitaţi-vă cât a transferat EnergoKapital în offshore-uri dividende. […] Federaţia Rusă avea interesul să finanţeze bugetul regiunii transnistrene cu banii noştri. Au creat o schemă ilegală şi noi finanţăm separatismul”, a declarat Parlicov.

Investigaţia integrală o puteţi accesa AICI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite