Rezultate alegeri Republica Moldova, turul doi. Dodon conduce cu 55,48%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate alegeri Republica Moldova. FOTO protv.md
Rezultate alegeri Republica Moldova. FOTO protv.md

Rezultate alegeri Republica Moldova. Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a luat sfârşit. În scurt timp moldovenii îşi vor afla preşedintele, dar şi ce fel de politică externă va promova acesta. La urne s-au prezentat 1.601.425 de moldoveni (53%).

ORA 23.15 Au fost procesate 95% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 798.722 de moldoveni (55,48%), iar pentru Maia Sandu, 640.897 de alegători (44,6%). 

Rezultate alegeri Republica Moldova: după 90% din procesarea proceselor verbale, Dodon conduce cu aproape 56%

ORA 22.50 Au fost procesate 90% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 732.642 de moldoveni (55,88%), iar pentru Maia Sandu, 578,491 de alegători (44,12%). 

ORA 22.35 Au fost procesate 85,82% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 677.198 de moldoveni (56,25%), iar pentru Maia Sandu, 526.689 de alegători (43,75%). 

ORA 22.25 Au fost procesate 80% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 607.783 de moldoveni (57,05%), iar pentru Maia Sandu, 457.490 de alegători (42,95%). 

ORA 22.15 Au fost procesate 75% din procesele verbale. Conduce Igor Dodon, cu 57,25%.

ORA 22.00 La ora 21.00 s-au închis secţiile de votare pe teritoriul ţării. Cinci secţii de votare (trei peste hotare - şi-au prelungit programul de activitate). Alina Russu, şefa CEC: Potrivit normei codului electoral, o secţie de votare poate fi constituită pentru agregarea a maximum 3.000 de alegători. Le mulţumesc partenerilor de dezvoltare care au contribuit la buna organizare. Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e o lecţie pentru noi. Procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii de transparenţă totală. CEC a depus eforturi pentru a face faţă provocărilor. Chem cetăţenii la calm şi să evităm manipulările politice fără argument juridic. Reiterez angajamentul CEC în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanţă.

Rezultate alegeri Republica Moldova. Primele date preliminare: 

17 secţii mai sunt deschise în străinătate. Va fi declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Mâine, la ora 10.00, CEC va comunica bilanţul preliminar. 

Au fost procesate 1.435 de procese verbale. Conduce Igor Dodon, cu 57,85% (496.576 de voturi). Maia Sandu - 42,29% (374.227 de voturi).

ORA 21.50 Numărătoarea voturilor de la secţia deschisă la Ambasada Republicii Moldova în Bucureşti s-a încheiat. Din cele 3.000 de voturi, 2.907 au mers către Maia Sandu, iar 83 către Igor Dodon. Celelalte 10 voturi au fost anulate.

ORA 21.20 „Vreau să le mulţumesc celor care au fost activi! Şi echipei mele. În premieră, noi am consolidat toată stânga împreună. Ştiu că mii de oameni nu au reuşit să voteze. Diaspora nu a votat din cauză că nu au ajuns buletinele. Noi v-am spus şi după alegerile din 2014: haideţi să deschidem mai multe secţii de votare în străinătate. Nu aţi vrut să deschideţi. Acum, cineva de la Guvern şi de la CEC va trebui să răspundă. Această campanie a fost una dificilă şi a tulburat societatea. Evident că vor fi şi cei care nu sunt mulţumiţi, care vor spune că, uite, foarte bine că am învins. Eu vin cu un mesaj foarte clar: alegerile s-au finalizat, oamenii au votat. Haideţi să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al candidaţilor, este să asigurăm un echilibru în societate. Vreau să mă adresez oponentului politic. Indiferent de care va fi rezultatul, haideţi să chemăm oamenii la calm. Noi nu avem nevoie de tulburări, de provocări, de destabilizare în societate. Primul lucru pe care trebuie să-l facă cel care va pierde e că trebuie să cheme oamenii la calm. Iar preşedintele ales trebuie să aibă un mesaj şi către partea opusă. Gata, doamna Sandu, alegerile s-au finalizat. Înţeleg că aveţi emoţii. Noi trebuie să avem grijă să fie echilibru în societate“, a spus Igor Dodon.

Rezultate alegeri Republica Moldova. Maia Sandu, nemulţumită de condiţiile de votare

ORA 21.15 „Le mulţumesc cetăţenilor care şi-au facut datoria civică, aţi demonstrat astăzi o mobilizare extraordinară. În special le mulţumesc celor din diaspora, care au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de votare şi care au aşteptat ore în şir la coadă. Din păcate, alegerile au fost organizate prost. Am solicitat autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine şi să deschidă noi secţii de votare în Franţa, Italia, România. Solicitările noastre au fost ignorate. În consecinţă, astăzi, buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la Bucureşti, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor. Cerem să se investigheze ce s-a întâmplat cu cele 6.000 de buletine destinate pentru două secţii din Portugalia. Avem şi cazuri de violenţă şi de cumpprare a voturilor, cu implicarea reprezentanţilor administraţiei publice locale. Analizăm aceste incidente şi aşteptăm rapoartele observatorilor. Acum avem o sarcină importantă: să ne păstrăm calmul şi să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenţi până la capăt“, a declarat Maia Sandu.

Moldovenii au avut de ales între un preşedinte care va promova o politică proeuropeană, în persoana candidatului comun al PAS, PLDM şi PPDA, Maia Sandu, şi un altul, care va promova politica prorusă: socialistul Igor Dodon.

Rezultate alegeri Republica Moldova. Primele rezultate, după ora 22.00

Dacă urnele s-au închis pe teritoriul Republicii Moldova la ora 21.00, în alte secţii, amenajate în străinătate, votarea va continua târziu în noapte (după ora Republicii Moldova).

Rămâneţi pe www.adevarul.md pentru a afla primele rezultate preliminare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite