Rezoluţie în PMAN: Convocăm pentru 26 august 2018 Adunarea Generală a Cetăţenilor

Rezoluţie în PMAN: Convocăm pentru 26 august 2018 Adunarea Generală a Cetăţenilor

FOTO Sandu Tarlev

Confirmarea legalităţii alegerilor locale noi din Chişinău, anularea sistemului electoral mixt, dar şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au decis invalidarea alegerilor, sunt principalele revindecări din Rezoluţia acţiunii de protest organizată de către Mişcarea de Rezistenţă Naţională pe 1 iulie în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cazul în care guvernarea nu va iniţia imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, vor fi întreprinse acţiuni paşnice de nesupunere civică. În Rezoluţie se mai menţionează că pentru data de 26 august 2018 este convocată Adunarea Generală a Cetăţenilor atât din ţară, cât şi din diasporă, transmite IPN.
 
„În Republica Moldova s-a instaurat oficial dictatura. Pentru prima dată în istorie, regimul Plahotniuc, prin intermediul justiţiei pe care o controlează, a anulat rezultatele unor alegeri recunoscute libere şi corecte. Alegerile ca formă de exprimare a suveranităţii poporului nu mai funcţionează în Republica Moldova. Întrucât nu putem tolera o asemenea situaţie, îndemnăm fiecare cetăţean, indiferent de convingeri politice, apartenenţă etnică şi limbă vorbită, să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii şi restabilirii democraţiei în Republica Moldova, aşa cum prevede Declaraţia de Independenţă şi Constituţia”, se spune în Rezoluţie.
 
Participanţii la protest solicită confirmarea legalităţii alegerilor locale noi pentru Primăria Chişinău şi validarea mandatului de primar general al municipiului Chişinău al lui Andrei Năstase. De asemenea, cer anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul electoral proporţional. O altă revindecare este demiterea şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunţarea deciziilor neconstituţionale şi ilegale ce au condus la invalidarea mandatului primarului ales al Chişinăului.
 
„În cazul în care guvernarea nu va iniţia imediat acţiunile necesare pentru îndeplinirea revindecărilor noastre legitime în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localităţile ţării, precum şi în diasporă, comitetele locale şi regionale ale Mişcării de Rezistenţă Naţională vor întreprinde acţiuni paşnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acţiuni care decurg din preambulul Declaraţiei universale a drepturilor omului, cum ar fi greve colective şi individuale, proteste permanente în faţa Parlamentului şi a Guvernului, blocarea tuturor instituţiilor capturate de nivelul central şi local, precum şi a căilor de acces către acestea”, se mai menţionează în Rezoluţie.
 
Rezoluţia a fost votată în unanimitate de către participanţii la manifestaţia de protest din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
 
Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menţinut această hotărâre. Protestele au continuat şi după ce Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare deciziile primelor două instanţe, iar ulterior Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chişinău, desfăşurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai şi 3 iunie.
 
Poliţia a estimat că acţiunea de protest de duminică a întrunit circa şapte mii de participanţi, iar organizatorii operează cu cifra de „zeci de mii de participanţi”.
 
citeste totul despre: