Revocarea lui Clima de la şefia Curţii de Apel Chişinău, între legalitate şi campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi Vladislav Clima Sursa foto cenzura.md
Maia Sandu şi Vladislav Clima Sursa foto cenzura.md

Păreri împărţite între jurişti cu privire la decizia preşedintei Maia Sandu de a anula decretul prin care Vladislav Clima a fost numit preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, notează IPN.

În timp ce unii jurişti spun că decretul şefei statului nu prevede excluderea lui Clima din sistem, ci doar înlăturarea lui din funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, alţi jurişti califică decizia Maiei Sandu drept electorală şi anticipează un eşec pentru preşedinţie în instanţa de judecată.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că decretul preşedintei Sandu, care anulează decretul fostului preşedinte Dodon de numire a lui Clima în funcţie, este „perfect legal” şi presupune privarea lui Clima de o funcţie administrativă.

„Cei care încearcă să facă o similitudine dintre acest caz şi cazul Domnicăi Manole, de sorginte penală a majorităţii PSRM-ŞOR, nu au analizat textul decretului preşedintelui. În acest decret nu este vorba despre desfiinţarea funcţiei de judecător a lui Vladislav Clima, ci doar a funcţiei administrative de preşedinte. Vladislav Clima rămâne judecător, să facă dreptate cu ghilimelele de rigoare. Nu-i va fi afectat statutul de judecător prevăzut de Constituţie”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, unii jurişti spun că preşedinta Sandu foloseşte cazul Clima pentru a demonstra în campanie electorală necesitatea reformării sistemului judiciar. Mai mult, instanţa de judecată ar putea anula decretul prezidenţial şi l-ar putea menţine pe Clima în funcţie.

„Se face o confuzie între oportunitate şi legalitate. Mulţi oameni pot crede oportună această decizie, dar felul în care s-a luat această decizie este departe de a fi legală. Atât timp cât s-au respectat toate procedurile şi rigorile, instanţa nu poate să ia altă decizie, decât să-l menţină pe Clima în funcţia de preşedinte. Altă soluţie decât anularea acestui decret în instanţa de judecată nu există şi va fi, cu siguranţă, un val de nemulţumire din partea societăţii. Dar instanţa nu analizează aspecte de oportunitate. Este campanie electorală, de ce Maia Sandu n-a venit cu această decizie din decembrie 2020, dacă era convinsă că se comite un abuz? S-a aşteptat un moment de oportunitate politică”, a spus avocata Cristina Ţărnă.

Potrivit reprezentanţilor Platformei DA, eventualitatea menţinerii în vigoare a decretului prin care Clima a devenit preşedinte al Curţii de Apel va demonstra că sistemul opune rezistenţă oricărei reforme.

„Cel mai grav lucru care există acum în sistemul judiciar este sentimentul de impunitate. Cea mai mare pedeapsă la noi pentru un judecător a fost obligarea lui să plece benevol din funcţie, ulterior îşi schimba funcţia de judecător pe cea de avocat şi activa bine-mersi. Această castă a judectorilor creată de regimul Plahotniuc funcţionează în continuare. Verdictul în cazul Clima trebuie să-l dea tot instanţa de judecată. Este un cerc vicios, din acest motiv este necesară o reformare cât mai rapidă a sistemului”, e de părere Dinu Plîngău.

Vladislav Clima a fost numit preşedinte al Curţii de Apel Chişinău în septembrie 2020 prin decretul preşedintelui de atunci, Igor Dodon. De numele lui Clima este legat scandalul anulării victoriei lui Andrei Năstase în alegerile municipale. În apel, Clima a menţinut în vigoare decizia primei instanţe privind anularea rezultatelor alegerilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite