Revenirea lui Băsescu, spaima Tiraspolului: „Baza militară rusă ne-ar putea ajuta să facem față «ameninţării românești»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a aprins la Cluj-Napoca o flacără a democraţiei
Traian Băsescu a aprins la Cluj-Napoca o flacără a democraţiei

Tiraspolul a cerut Moscovei să înlocuiască misiunea de menţinere a păcii cu o bază militară în regiunea transnistreană, anunţă Nezavisimaia Gazeta făcând referire la o sursă din anturajul liderului separatist Evgheni Șevciuk.

Potrivit aceleiaşi surse, baza militară rusă ar putea ajuta să facă față „ameninţării românești", care potrivit așa-zisului ministru transnistrean de securitate, Vladislav Finagin, se va intensifica după revenirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu.

„Această ameninţare a devenit reală după ce România a aderat la NATO şi UE. Şi, recent, aceasta s-a intensificat odată cu apelurile frecvente de unire a Republicii Moldova cu România. În contextul în care unele persoane de la conducere sunt cetăţeni români, aceste îngrijorări nu par a fi inutile. Mai ales că unirea, împreună cu Transnistria - este scopul preşedintelui Băsescu ", a declarat așa-zisului ministru transnistrean de securitate, Vladislav Finagin.

Astfel, citând o sursă din anturajul liderului separatist Evgheni Șevciuk, jurnalista de la Nezavisimaia Gazeta susţine că Tiraspolul a propus Rusiei să-şi desfăşoare o bază militară şi să folosească aerodromul fostei armate a 14-a. În schimb, autorităţile regiunii au cerut asistenţa financiară din partea Rusiei pentru a crea un sistem de securitate puternic.

Crearea bazei militare ruse în Transnistria - în schimbul asistenţei financiare la Moscova ar fi fost discutată în cadrul întâlnirii dintre Evgheni Șevciuk şi Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus. „Am auzit de o astfel de iniţiativă. Este oportună, având în vedere rolul activ al României în regiune. Băsescu este un lider carismatic, plin de declaraţii şi decizii enobişnuite, inclusiv cu privire la problemele din Moldova. El va continua politica sa de absorbţie treptată", a declarat asa zisul-şef al departamentului de securitate din regiunea separatistă Dmitri Soin.

Viceministrul rus al Afacerilor Externe despre interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova: „Este blasfemie, o atitudine batjocoritoare"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite