Reuters: Experţii Comisiei de la Veneţia consideră „inoportună” modificarea sistemului electoral din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de presă Reuters scrie că ar fi intrat în posesia unui document, în care se arată că experţii Comisiei de la Veneţia consideră că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova, din proporţional în mixt, în actualul context politic este „inoportună”.

Potrivit Reuters, experţii au concluzionat că trecerea la sistemul de alegeri mixt (50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 51 pe liste de partid) presupune mai multe îngrijorări. Printre acestea se enumără riscul de a forma un Parlament vulnerabil, influenţat de interese de business, iar Comisia Electorală Centrală ar putea fi influenţată politic pe durata implementării reformei respective.

Într-un interviu pentru Reuters, speakerul Andrian Candu a declarat că nu este de acord cu poziţia experţilor, însă va conlucra cu reprezentanţii Comisie de la Veneţia pe unele recomandări tehnice.

Candu a mai adăugat că guvernarea de la Chişinău va accepta argumentele legale şi expertiza tehnică a Comisiei, pentru ca legislaţia în ceea ce priveşte modificarea sistemul electoral să fie perfecţionată, însă a subliniat că nu va accepta să se intervină în opţiunea suverană a ţării.

Această concluzie a experţilor ar urma să fie oferită Comisiei de la Veneţia, care se va întruni la data de 16 iunie într-o şedinţă plenară, pentru a forma anumite recomandări pentru Republica Moldova, bazate inclusiv pe opinia experţilor.

Amintim că la propunerea lui Igor Dodon, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului din 5 mai, a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, şi pentru care au organizat mai multe dezbateri publice, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a după ce Comisia de la Veneţia va veni cu recomandările necesare pe marginea acestuia.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, Renato Usatîi, Viorel Cibotaru, etc., au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. 

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite