Republica Moldova a sesizat organizaţiile internaţionale privind acţiunile Rusiei în cazul piloţilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mfa.gov.md
FOTO mfa.gov.md

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a sesizat mai multe organizaţii internaţionale privind acţiunile inadmisibile ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova.

În special în informaţia prezentată, se face referinţă la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova către cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi despre încălcarea prin acţiunile acesteia a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse.

Autorităţile moldoveneşti exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiţie, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International şi alte instituţii, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional.

Cei doi cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberaţi. Aceştia se află actualmente la spital la Moscova, iar la sfârşitul săptămânii vor fi aduşi în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut luni, 11 februarie, de către preşedintele Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reuşit datorită implicării conducerii Federaţiei Ruse, ca urmare a adresării sale, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon de cinism şi de comiterea unor fapte ilegale, după ce şeful statului a anunţat luni, 11 februarie, că s-a implicat personal şi a reuşit să soluţioneze problema celor doi piloţi moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan.

Autorităţile moldoveneşti au solicitat organelor competente ale Federaţiei Ruse asigurarea accesului delegaţiei Republicii Moldova, în cursul zilei de marţi, 12 februarie, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberaţi din prizonierat în Afganistan. Drept răspuns la solicitarea Chişinăului, oficialii de la Moscova au declarat că nu cunosc locul aflării cetăţenilor moldoveni şi nu au permis accesul delegaţiei moldovene, deşi televiziunea rusă NTV a reuşit să realizeze un interviu cu ostaticii moldoveni, fapt ce demonstrează că locul aflării se cunoştea, iar Moscova intenţionat a ascuns acest lucru.

Procuratura Generală a anunţat că întreprinde de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei privind cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, unde vor fi investigate si afirmaţiile că un grup de persoane terţe au contribuit la tergiversarea aducerii acasă a moldovenilor, printre care ar fi şi Igor Dodon.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegaţiei moldoveneşti, care se află la Moscova din 11 februarie, la cetăţenii Lionel Buruiană şi Mihai Crihan, eliberaţi recent din prizonierat şi transportaţi în capitala Federaţiei Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite