Republica Moldova, din nou la mâna comuniştilor lui Voronin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile politice de la Chişinău converg fie spre alegeri anticipate dezastruoase pentru partidele pro-europeen, fie spre o guvernare etichetată pro-europeană, dar controlată din umbră de comuniştii lui Vladimir Voronin.

După ce joi premierul în exerciţiu Iurie Leancă nu a reuşit să adune cele 51 de voturi necesare pentru a fi re-investit, în cursul serii de vineri preşedintele PLDM Vlad Filat  a anunţat candidatura omului de afaceri Chiril Gaburici. Imediat au început să apară acuze la adresa noului candidat la funcţia de premier: probleme de management la companiile Moldcell şi Azercell, episodul nelămurit al implicării Moldcell în suspendarea serviciilor de telefonie mobilă în timpul tulburărilor din 7-9 aprilie 2009, legături cu persoane acuzate de corupţie.

Dincolo de persoana candidatului la funcţia de premier de la Chişinău, problema principală rămâne: există numărul necesar de voturi pentru ca Chiril Gaburici să devină prim-ministru? PLDM şi PDM nu mai sunt sigure în acest moment nici pe cele 42 de voturi pe care le-au avut joi: Iurie Leancă şi Eugen Carpov au anunţat că se mai gândesc dacă votează în favoarea lui Gaburici. Liberalii şi socialiştii au anunţat sâmbătă că nu votează actuala propunere de premier.

Aşa că rămân doar voturile deputaţilor comunişti. La discuţiile cu preşedintele Timofti, şefa fracţiunii comuniste Violeta Ivanov s-a pronunţat sibilinic: doreşte o persoană competentă şi cu experienţă. Nu este clar dacă Chiril Gaburici îndeplineşte aceste condiţii – având în vedere că a fost directorul Moldcell la Chişinău în perioada în care Voronin era preşedinte putem presupune că are un oarecare credit în faţa comuniştilor. În plus, comuniştii i-au lăsat preşedintelui Timofti o listă cu persoanele pe care nu le vor vot în funcţia de premier (probabil că Gaburici nu se regăseşte pe listă).

Una peste alta, Republica Moldova va avea un nou guvern în actuala configuraţie a astrelor politice doar cu sprijin comunist. Ce înseamnă pentru apropierea de UE un astfel de guvern este limpede pentru toată lumea. La Chişinău va fi o administraţie instabilă, montată într-un echilibru precar pe trei piloni antagonici.

Există şi varianta în care Gaburici poate să cadă la vot – până pe 9 martie se mai pot face destule propuneri de premier, în diferite configuraţii politice. Teoretic, este posibil orice. Varianta dezastruoasă rămâne provocarea de alegeri anticipate. Dar până pe 9 martie va fi un război al nervilor la Chişinău. Între timp se pare că nu va fi respectat acordul de la Minsk şi războiul din Ucraina va reizbucni în forţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite