Republica Moldova marchează Ziua Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constitutia RM

„Concepută să fie actul nostru politic preeminent, elaborarea Constituţiei nu a reprezentat o activitate de legiferare obişnuită. Adoptarea Constituţiei noastre a fost produsul unor circumstanţe istorice şi a presupus evaluarea dezideratelor generale ale societăţii din Republica Moldova de la acel moment”, menţionează preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Constituţiei, transmite IPN.

Domnica Manole a menţionat că societatea de atunci a optat pentru consolidarea statului de drept, pentru garantarea demnităţii umane, pentru protecţia drepturilor fundamentale şi pentru fortificarea democraţiei. „O celebrare a Constituţiei presupune şi o celebrare a activităţii jurisdicţionale a Curţii Constituţionale, fără de care prima ar constitui o simplă declaraţie, fără un efect util”, a notat Domnica Manole.

Preşedintele Curţii Constituţionale spune că îşi doreşte să ajungem să putem afirma, fără nicio rezervă, că în Republica Moldova drepturile fundamentale sunt garantate în mod efectiv de către autorităţile statului, aşa cum prescrie Constituţia.

Şi preşedintele ţării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de Ziua Constituţiei. „Adoptată la 29 iulie 1994, legea supremă a intrat în vigoare la 27 august a aceluiaşi an, fiind o etapă importantă în constituirea statului „suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. În aceşti 27 de ani, Constituţia Republicii Moldova a suferit mai multe modificări. Însă au rămas neschimbate principiile fundamentale ale legii supreme, care proclamă drept valori supreme şi garantate pacea civică, democraţia, demnitatea, drepturile şi libertăţile omului, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic, precum şi separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei, statul de drept”, menţionează şefa statului.

Potrivit ei, acestea sunt principii fundamentale, pe care trebuie construit, în sfârşit, un stat de drept şi o societate în care fiecare să se poată realiza ca personalitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite