Republica Moldova este cel mai instabil stat din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova este una dintre cele mai instabile ţări din lume fiind plasată pe locul 73 dintr-un număr total de 178 de state, incluse în clasamentul Failed States Index 2012.

Chiar dacă a înregistrat unele progrese Republica Moldova rămâne a fi o ţară extrem de vulnerabilă şi este cel mai instabil stat din europa, arată ultimul clasament „Failed States Index", realizat de organizaţia Fund for Peace.

În acest an ţara noastră a acumulat un scor general de 78,7 puncte la capitolul stabilitate politică, economică şi socială şi s-a clasat pe locul 73 în topul statelor eşuate.

Indicele include 178 de state, clasificate în funcţie de 12 indicatori, sociali, economici şi politici privind presiunea asupra statului, pentru fiecare fiind acordat un punctaj între 1 şi 10, unde 10 reprezintă punctajul cel mai slab.

Cei 12 indicatori sunt presiunea demografică, mişcările masive de refugiaţi, grupurile cu comportament revanşard, plecarea cronică a populaţiei, dezvoltarea economică inegală, sărăcia şi declinul economic puternic sau sever, legitimitatea statului, deteriorarea progresivă a serviciilor asigurate de stat, încălcarea adrepturuilor omului şi implementarea legii, siguranţa populaţiei, ascensiunea unor elite divizate, precum şi intervenţia unor factori externi.

Cel mai prost scor, Republica Moldova a acumulat pentru presiunea demografică, grupurile cu comportament revanşard, ascensiunea unor elite divizate, lipsa de legitimitate a statului, intervenţia unor factori externi, sărăcia şi declinul economic puternic.

Dacă e să ne uităm la situaţia statelor vecine, menţionăm că România a acumulat un scor general de 59,5 puncte, menţinându-se pe locul 126 în clasament, iar Ucraina - cu un scor de 67,2 puncte s-a clasat pe locul 113.

Somalia, cel mai instabil stat din lume

Somalia a rămas, pentru al cincilea an consecutiv, pe prima poziţie în clasamentul statelor eşuate, cu un punctaj de 114,9, nivel de alertă, potrivit Fund for Peace. Somalia este urmată îndeaproape de Congo, cu 111,2 puncte.

Top zece este dominat de ţări din Africa. Astfel, pe trei se situează Sudan, urmat de Ciad, Zimbabwe, Afganistan, Haiti, Yemen, Irak şi Republica Centrafricană.

Cel mai sigur stat din lume a rămas Finlanda, urmată de vecinii scandinavi Suedia şi Danemarca. Toate cele trei state beneficiază de indicatori sociali şi economici foarte buni, la care se adaugă serviciile publice excelente, respectul faţă de drepturile omului şi justiţia performantă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite