Republica Moldova se asociază la UE sub securea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, întâmpinat de preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. FOTO Presedinte.md
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, întâmpinat de preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. FOTO Presedinte.md

Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie, a anunţat, ieri, la Chişinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care i-a îndemnat pe moldoveni să nu cadă pradă celor care vor „să-i dezbine şi să-i stăpânească“.

Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Bruxelles, la care vor participa şi şefii celor 28 de state-membre. „Acordul de Asociere nu este scopul final. UE confirmă aspiraţiile europene ale ţării dumneavoastră“, a anunţat, ieri, la Chişinău, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Oficialul european a venit ieri la Chişinău să ne asigure de sprijinul Bruxelles-ului, într-un context regional complicat. Le-a vorbit politicienilor, dar şi cetăţenilor adunaţi la Palatul Republicii despre valorile comunităţii europene, despre dezinformarea şi chiar minciunile sfuntate pe care le promovează neprietenii UE şi despre viitorul european al Republicii Moldova.

„Nu vrem să înlocuim speranţa cu frica, istoria merge într-o altă direcţie“, a fost mesajul pe care l-a repetat înaltul oaspete.

Herman Van Rompuy a menţionat că Moldova este o ţară europeană din punct de vedere istoric, geografic şi cultural, invocând chiar şi bătăliile domnitorului Ştefan cel Mare, despre care a spus că erau celebre la vremea lui în toată Europa. Nu întâmplător oficialul a făcut o plimbare cu premierul Iurie Leancă până la statuia domnitorului din centrul Capitalei.

„Meritaţi un viitor luminos, în liberatate, prosperitate şi stabilitate, cu instituţii funcţionale. UE confirmă aspiraţiile europene ale dumneavoastră. Aţi depus eforturi, acum acestea trebuie să fie consolidate, iar Acordul de Asociere nu reprezintă scopul final“, a declarat el.

„MOLDOVA NU-ŞI VA PIERDE NICIUN MILIMETRU DIN SUVERANITATE“

Preşedintele Consiliului European a anunţat că pe 27 iunie, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere, iar acest document va fi contrasemnat de toţi preşedinţii şi premierii statelor-membre. „Acordul va consolida nu doar relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles, dar şi între ţara dumneavoastră şi toate statele-membre. De asemenea, semnarea Acordului va duce la o dinamică pozitivă în acest dialog, stabilitate şi prosperitate“, a spus demnitarul de la Bruxelles. El i-a îndemnat pe politicieni să le vorbească oamenilor simpli ce presupune Acordul de Asociere. „Acest lucru nu va schimba identitatea sau modul  dumneavoastră de viaţă, iar Moldova nu-şi va pierde niciun milimetru din suveranitatea sa. În plus, Acordul de Asociere este perfect compatibil cu acordul de liber schimb cu ţările CSI“, a adăugat Herman Van Rompuy.

Oficialul UE a spus că ţara noastră va trece la toamnă prin încă un hop, alegerile parlamentare, accentunând că UE nu va lua partea niciunui candidat. Totuşi, ne-a îndemnat să medităm, dându-ne câteva cifre. În ultimii şase ani economia noastră a crescut cu 4%, comerţul bilateral a crescut cu 1/3, asta în ciuda crizei internaţionale, investiţiile europene au sporit, la fel ca şi asistenţa UE acordoată pentru a ne pregăti economia să facă faţă pieţei europene.

„Vinurile voastre fac minuni, chiar şi în Franţa. Odată ce veţi adopta standardele UE vi se vor deschide noi pieţe, nu doar în Europa, mai multe investiţii vor veni aici. Aceste beneficii sunt prevăzute pentru toţi cetăţenii, inclusiv cei din stânga Nistrului“,  a afirmat preşedintele Consiliului European.

Nu vă lăsaţi pradă celor care vor să vă dezbine şi să vă stăpânească. Moldova este ca şi UE şi ţara mea – diversă, multiculturală, dar unită. Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European

NE-A SPUS MOLDOVENILOR SĂ FIE UNIŢI

În altă ordine de idei, Herman Van Rompuy a chemat vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia, „să respecte independenţa şi suveranitatea acestei ţări“. „Moldova a făcut această alegere, optând pentru o relaţie mai strânsă cu UE. Respingem orice fel de presiune externă“, a declarat demnitarul de la Bruxelles. De asemenea, preşedintele Consiliului European a spus că miniştrii celor 28 de state-membre UE au condamnat declaraţiile vicepremierlui rus Dmitri Rogozin din Moldova sau care vizează Moldova, mai ales cele care încurajează separatismul.

Herman Van Rompuy a declarat că UE este gata să ajute Moldova şi în cazul altor presiuni din partea Rusiei, referindu-se la eventualele restricţii în cazul migranţilor moldoveni. „Aşa cum am deschis piaţa UE pentru vinurile moldoveneşti, atunci când Rusia a pus embargo, Bruxelles-ul este pregătit să contracareze şi alte presiuni din partea Rusiei“, a punctat oficialul.

În final, preşedintele Consiliului European le-a spus moldovenilor să fie uniţi. „Nu lăsaţi să fiţi abuzaţi de aparenţe: violenţa nu înseamnă putere. Nu vă lăsaţi pradă celor care vor să vă dezbine şi să vă stăpânească. Moldova este ca şi UE şi ţara mea, diversă, multiculturală, dar unită“, a declarat în închiere Van Rompuy.

SPRIJINIŢI DE BALTICI ŞI SCANDINAVI

Preşedinţii de parlamente ale statelor baltice şi nordice, care s-au adunat în premieră la Chişinău, au promis să ratifice Acordul de Asociere al Moldovei la UE în cel mai scurt timp.

Şeful statului Nicolae Timofti a declarat că „în pofida presiunilor politice şi economice externe, autorităţile de la Chişinău îşi vor exercita dreptul suveran de a semna Acordul de Asociere“. Iar premierul Iurie Leancă a spus, la rândul său, că vizita lui Van Rompuy la Chişinău reconfirmă încă o dată „la nivelul politic cel mai înalt“ că Republica Moldova are toată susţinerea UE şi că viitorul ţării este integrarea europeană.

Domeniile-problemă

Preşedintele Consiliului European a lăudat Guvernul de la Chişinău pentru că a negociat şi implementa într-un timp-record planul de acţiuni pe vize, ceea ce, în viziunea lui, reprezintă „maturitate, responsabilitate şi posibilitate de a progresa“. Oficialul s-a referit şi la restanţele Moldovei: lupta cu corupţia, reforma justiţiei şi îmbunătăţirea climatului de afaceri. „Câteodată călătoria spre UE pare fără sfârşit, descurajatoare, însă experienţa şi statisticile demonstrează că, de fapt, a fost înregistrat un progres real pe parcursul ultimilor ani“, a menţionat reprezentantul UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite