Republica Moldova: Şase partide ar intra în viitorul parlament, arată un nou sondaj de opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 28 noiembrie în buletinul de vot vor figura 39 de concurenţi. Foto din arhivă
La 28 noiembrie în buletinul de vot vor figura 39 de concurenţi. Foto din arhivă

Şase partide ar putea intra în Parlament în urma alegerilor anticipate din 28 noiembrie, arată ultimul sondaj de opinie dat publicităţii astăzi la Chişinău. Pe lângă cele cinci partide parlamentare - PCRM, PLDM, PD, PL şi AMN, ar accede, în premieră, şi Partidul Umanist (PUM), condus de fostul şef al Securităţii, Valeriu Pasat. Cel puţin aşa reiese din studiul realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova,

Conform sondajului, dintre cei 84 la sută de respondenţi care au exprimat o opţiune de vot, aproape o treime (32%) ar vota pentru Partidul Comuniştilor (de opoziţie). Componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, ar acumula împreună 52% din voturile alegătorilor: PLDM (22%), PD (12%), PL (11%), AMN (7%), iar extra-parlamentarul PUM ar lua 5% din sufragii. Situaţia nu s-a schimbat mult faţă de sondajul prezentat acum o săptămână de aceeaşi asociaţie, doar PCRM şi PLDM fiind într-o uşoară creştere în preferinţele alegătorilor.

Voronin, primul în topul încrederii  

Diferă mult faţă de sondajele altor companii şi rezultatele încrederii în politicieni. Studiul lansat astăzi îl plasează în fruntea topului pe Vladimir Voronin, liderul PCRM, care se bucură de încrederea a 26% dintre respondenţi. Premierul Vlad Filat, liderul PLDM îl urmează cu 22,7% din voturi, după care vin ceilalţi lideri AIE: Marian Lupu(PD) - 13,0%, Mihai Ghimpu (PL) -10,9%, Serafim Urechean (AMN) - 6,7%. Totodată, 33% din cei chestionaţi au răspuns la aceeaşi întrebare deschisă că nu au încredere în nimeni. Amintim că un sondaj difuzat săptămâna trecută de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA și Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței (din România) arăta că Vlad Filat, cu 18% din simpatiile exprimate de cei chestionaţi, l-a devansat, în premieră, la capitolul credibilitatea populaţiei, pe Vladimir Voronin, care a acumut 16% din răspunsurile libere.

În stânga Nistrului, lipsă de informare

Asociaţia Socialogilor şi Demografilor spune că cercetarea a fost efectuată în perioada 11-20 noiembrie 2010, pe un eşantion de 1593 de respondenţi din 68 de localităţi din Republica Moldova, marja de eroare fiind de +2,6%. În premieră, cercetarea sociologică a fost efectuată şi pe un eşantion de 618 persoane din 15 localităţi din stânga Nistrului. Datele au relevat că în regiunea transnistreană populaţia este puţin informată despre campania electorală din Republica Moldova - doar o treime din respondenţi au putut răspunde ceva la întrebările din chestionar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite