Preşedintele Consiliului European: „Republica Moldova şi Ucraina trebuie să-şi determine singure calea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy FOTO: Arhivă
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy FOTO: Arhivă

Declaraţia aparţine preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi a fost făcută în cadrul unui discurs ţinut la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg. Oficialul se află în Rusia cu ocazia Summitului G20.

„Ucraina, Armenia, Republica Moldova, care contează atât pentru Rusia, cât şi pentru UE, trebuie să-şi determine propria cale. În opinia noastră, în ceea ce priveşte Ucraina, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu ar trebui să afecteze relaţiile pe termen lung cu Rusia. De trebuie să fie «ori / ori»?“, s-a întrebat oficialul european. 

Totodată, potrivit unui comunicat, oficialul a vorbit şi despre conflictul transnistrean. „Împreună (n.r Rusia şi UE), ar trebui să facem mai mult pentru soluţionarea aşa-numitor conflicte «îngheţate» din vecinătatea noastră comună, cum ar fi conflictul transnistrean din Republica Moldova. Întotdeauna există o modalitate de a depăşi tensiunile după război, spre exemplu Franţa şi Germania după 1945, sau Balcanii de astăzi“, a mai spus Herman Van Rompuy. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite