Reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini, prezintă priorităţile pentru prima vizită în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ec.europa.eu
FOTO ec.europa.eu

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va veni în Republica Moldova, în perioada 26-28 martie, în prima sa vizită în ţară în această calitate. El va purta discuţii cu oficiali moldoveni de vârf şi cu conducerea de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanţi politici.

De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenţi ai formatului „5+2”. 

„Văd sarcina mea, în tandem cu Misiunea OSCE în Moldova şi partenerii noştri internaţionali în procesul „5+2”, să avem toate cele opt acorduri implementate în acest an”, a declarat reprezentantul special al OSCE într-un interviu, de pe 9 martie, pentru Radio Europa Liberă. 

„Cinci acorduri din „pachetul din opt puncte” anterior identificate de părţi au fost semnate în noiembrie şi trei acorduri importante rămân să fie atinse conform protocolului „5+2” de la Viena”. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de OSCE, vizita lui Frattini se face pe fondul necesităţii de a încorpora noua dinamică pozitivă în procesul de reglementare finalizând şi implementând toate cele opt acorduri. Fiecare dintre acorduri sunt interconectate precum sunt libertatea de circulaţie şi libera circulaţie a vehiculelor peste podul Gura Bîcului-Bîcioc, recent deschis.

În interviu, reprezentantul special a mai subliniat că reglementarea finală – afirmarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional cu un statut special pentru Transnistria – nu va dezavantaja Moldova.

Această stare finală a fost susţinută unanim de toate cele 57 de state participante la OSCE, inclusiv Republica Moldova. 

De când şi-a asumat acest rol la începutul anului 2018, Frattini a fost în contact permanent cu părţile şi partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare. Consilierul Reprezentantului Special, Alfredo Conte, a fost în Moldova în februarie şi a avut o serie de întâlniri pentru a pregăti vizita lui Frattini.

Comentând privind vizita ce urmează, Frattini a apreciat progresul dezvoltat toamna trecută în procesul de reglementare şi a lăudat părţile pentru abordarea lor constructivă şi asumarea responsabilităţii asupra acestui proces. 

„Încrederea dobândită prin acordurile obţinute şi implementate de părţi va fi acel „clei” care va face ca reglementarea să funcţioneze. Aceasta este ceea ce va apropia ziua în care va fi posibilă o soluţionare finală. Aştept cu nerăbdare să aflu mai mult pe viu în cadrul vizitei mele la sfârşitul lunii martie, precum şi să analizez cum aş putea ajuta la atingerea acestui scop”, a concluzionat reprezentantul special Frattini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite