Reprezentantul lui Putin în Crimeea: „Transnistria va fi alipită la Rusia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Transnistria va deveni subiect al Federaţiei Ruse“, a declarat marţi reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse în Crimeea şi Sevastopol, Oleg Belavenţev, la un forum internaţional de tineret.

O participantă la forum venită din Transnistria l-a întrebat pe oficialul rus dacă regiunea separatistă din cadrul Republicii Moldova ar putea intra în componenţa Federaţiei Ruse. „Este adevărat ceea ce se discută că noi, transnistrenii, vom fi alipiţi la Rusia, ca şi Crimeea? Noi ne aflăm într-o blocadă, atât din partea Moldovei, cât şi a Ucrainei, de aceea sperăm, credem şi aşteptăm ca, într-un sfârşit, să devenim parte a măreţei Rusii“, a spus Natalia.

„Credeţi-mă, cunoaştem situaţia voastră şi o înţelegem. Sunt sigur că, într-un final, veţi fi în Rusia. Sunt sigur, dar nu vă putem spune că acest lucru se va întâmpla acum. E o chestiune de timp“, a asigurat-o Oleg Belavenţev.

Această ştire difuzată de portalul Autorităţile separatiste şi-au manifestat dorinţa ca Transnistria să se alipească la Federaţia Rusă, în contextul precedentului Crimeea.

Încă în februarie, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a avertizat că Peninsula Crimeea ar putea fi „un coridor“ între Transnistria şi teritoriul Federaţiei Ruse. „Ruşii doresc să construiască un coridor care va lega Abhazia, regiunea Krasnodar, Crimeea, Odesa, Nikolaev, iar apoi, prin Republica Moldova, spre Transnistria“, a explicat Saakaşvili.

Recent, liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski a propus înfiinţarea unor „batalioane disciplinare“, formate din detinuţi, care, în schimbul graţierii, să lupte în Ucraina şi în Transnistria. „Milioane de voluntari ar putea sa lupte în Ucraina. Trebuie să-i eliberam pe deţinuti din închisori, să creăm batalioane disciplinare. Să le zicem să nu facă nici un pas înapoi. Să ocupe Luganskul, Doneţkil, să ajunga la Odesa şi în Transnistria. Ei vor lupta zi şi noapte, doar să nu se întoarcă în închisorile noastre“, a declarat preşedintele Partidului Liberal-Democrat şi vicepreşedintele Dumei de stat, într-un discurs susţinut săptămâna trecută în Crimeea, la un congres la care au fost prezenţi preşedintele rus Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev, miniştrii şi deputaţii ruşi.

Vladimir Putin a precizat că aceasta este opinia personală a lui Vladimir Jirinovski care „nu coincide întotdeauna cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse“.

Totodată, secretarul general al NATO,  Anders Fogh Rasmussen, a apreciat că ambiţiile preşedintelui rus merg „dincolo de Ucraina” şi vizează inclusiv regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite