Reprezentanţii PD şi PLR acceptă pactul lansat de PLDM, opoziţia are o altă poziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 100.000 de moldoveni au participat la mitingul pro-european de la Chişinău, din 3 noiembrie. FOTO Tudor Iovu
Circa 100.000 de moldoveni au participat la mitingul pro-european de la Chişinău, din 3 noiembrie. FOTO Tudor Iovu

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană este o acţiune de susţinere a Republicii Moldova pe calea integrării europene, dar şi o acţiune electorală. De această părere sunt reprezentanţii partidelor coaliţiei de guvernământ.

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat pentru IPN că orice acţiune care apropie Republica Moldova de UE este benefică. „Este o acţiune simbolică pentru a arăta şi colegilor din Parlamentul European că societatea, clasa politică îşi exprimă dorinţa de a continua vectorul de integrare europeană. Sperăm că în urma acestor acţiuni, indiferent de cine o lansează, societatea şi clasa politică va fi mai consolidată”, a spus Andrian Candu. PD va discuta şi va decide dacă să semneze acest pact. „Dar nu vedem motive de ce nu am face-o”, a spus reprezentantul PD.

Deputatul Valeriu Saharneanu, din grupul liberalilor reformatori (PLR), a spus că este bun un asemenea pact, dacă vizează integrarea europeană, însă ar fi fost bine dacă documentul era lansat în numele întregii coaliţii de guvernare. „În varianta aceasta seamănă mai mult cu un slogan electoral. Era bine să-l semneze liderii partidelor. Corect ar fi fost dacă PLDM venea în coaliţie şi îl discuta”, a mai spus parlamentarul pentru IPN.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat că lansarea pactului este o acţiune standard de partid. „PLDM face un document, îşi asumă toţi laurii, după care îi cheamă pe rând pe ceilalţi pentru semnare. Lumea nu aderă la o acţiune care este de partid, pentru că fiecare partid are scopurile sale. Astfel pregătit şi prezentat de trei fruntaşi verzi, mă duce la gândul că acest document nu va trece pragul PLDM”, a menţionat deputatul PL.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a spus că Moldova este plină de sărăcie şi corupţie şi, în loc ca un partid care este la guvernare să propună ameliorarea situaţiei, acesta propune documente sterile.

PLDM a lansat luni, 18 noiembrie, Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană şi a chemat liderii tuturor partidelor, membrii societăţii civile şi cetăţenii Republicii Moldova să-l semneze. Acest pact este un angajament faţă de calea integrării europene. Semnatarii se angajează să acţioneze în comun pentru a asigura coeziunea întregii societăţi, a elitelor, a forţelor politice, a societăţii civile şi cetăţenilor, să asigure continuitatea procesului de integrare europeană, în pofida oricăror provocări şi presiuni, să promoveze integrarea europeană ca proiect naţional al Republicii Moldova şi să muncească pentru consolidarea întregii societăţi în jurul acestui proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite