Reprezentanţii partidelor politice comentează rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Majoritatea formaţiunilor politice nu sunt pe deplin mulţumite de rezultatul alegerilor locale care au avut loc pe 20 octombrie şi fiecare dintre acestea au mari speranţe de a-şi îmbunătăţi scorul după cel de-al doilea tur. Reprezentanţii mai multor partide politice şi-au împărtăşit opiniile despre primul tur în cadrul unei ediţii speciale la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune că PDM apreciază rezultatul alegerilor ca unul bun şi chiar aşteptat, mai ales prin prisma guvernării actuale. Parlamentarul este convins că după turul doi de scrutin, care va avea loc în peste 300 de localităţi, PDM va obţine un scor mult mai bun decât a avut în anul 2015, când a avut 280 de primari.

„Acest lucru confirmă încă o dată poziţia noastră, poziţia Partidului Democrat ca un partid de orientare socială, orientat pe dezvoltarea proiectelor pentru oameni. Şi faptele, şi lucrurile frumoase care au fost realizate în ultimii ani, au adus rezultate pozitive”, a afirmat Ciubuc.

Deputatul socialist Adrian Lebedinschi susţine că rezultatul obţinut denotă faptul că PSRM trebuie să lucreze foarte intens atât în organizaţiile teritoriale, cât şi primare.

„Trebuie să vedem cum au fost aleşi candidaţii, probabil unii dintre ei nu au fost cei mai buni. Reieşind din aceasta, am avut rezultate nu prea bune în unele localităţi. „Mi-aş fi dorit ca toţi primarii să fi fost aleşi din primul tur pentru ca, imediat după alegeri, să purcedem la activitate nemijlocită şi, indiferent de culoarea politică a primarului, el trebuie să activeze în favoarea întregii comunităţi”, a afirmat socialistul.

Deputatul fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate, blocul ACUM, Vladimir Bolea, susţine că actualul scrutin a fost cel mai liber din istoria Republicii Moldova. În ceea ce priveşte formarea majorităţii în consiliile raionale şi locale, PAS aşteaptă al doilea tur de scrutin şi validarea mandatelor.

„Coaliţiile se fac pentru a crea oportunităţi de soluţionare a problemelor localităţilor. Aceasta este formula pe care noi vom merge atunci când vom crea coaliţii locale numai şi numai pentru a rezolva problemele localităţilor”, a afirmat deputatul.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujoreanu, spune că pe parcursul ultimelor trei scrutine PLDM nu a participat la alegeri din varii motive, iar scrutinul din 20 octombrie a fost un gen de relansare a formaţiunii. Bujoreanu spune că nu este mulţumit de rezultatul obţinut, dar „pentru un partid care s-a lovit extrem de dur”, este un scor „destul de onorabil”. „Ceea ce este mai important pentru noi este ca în viitoarele administraţii locale să punem accent pe problemele oamenilor şi nicidecum pe culorile politice”, a afirmat liberal-democratul.

Nici deputata Partidului Şor, Marina Tauber, nu este mulţumită de rezultatele scrutinului local, dar, având în vedere situaţia în care s-a aflat formaţiunea, este un rezultat bun, spune ea. „Da, avem doar 13 primării, dar aflându-ne în situaţia când suntem privaţi de toate drepturile, suntem partid de opoziţie, sunt primele noastre alegeri locale în care participăm masiv, suntem nevoiţi să luptăm cu majoritatea parlamentară, este un rezultat bun”, a spus Tauber. Potrivit ei, candidaţii Partidului Şor urmează să concureze în turul doi cu  încă 38 de candidaţi.

Vicepreşedintele Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Caşu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă a obţinut cei mai mulţi primari de oraşe din primul tur. Este vorba despre victoria PPPN la Bălţi, Drochia, Glodeni, Leova, Vulcăneşti şi Iargara. „Suntem în turul doi încă în patru oraşe şi ne vom bate serios în cadrul legal”, a afirmat Ilian Caşu. Potrivit lui, campania electorală în oraşul Bălţi a fost cea mai murdară din istoria politică a Republicii Moldova. Ilian Caşu spune că s-au folosit resurse administrative fără precedent în campania pentru Bălţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite