Rep. Moldova. Sancţiuni mai dure pentru corupţia politică şi electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri moldova

Sancţiunile pentru corupţia politică şi electorală se înăspresc. Deputaţii au aprobat un proiect de lege care se referă la aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secţiile de votare şi implicarea organizaţiilor necomerciale în campania electorală, transmite IPN.

Printre modificările operate la Codul Penal se regăseşte majorarea sancţiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul Penal a fost completat cu un articol care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice, a concurenţilor electorali, a grupurilor de iniţiativă sau a campaniilor electorale.

A fost modificat şi Codul Contravenţional, în care a fost introdusă o componentă nouă: transportarea a alegătorilor spre secţia de votare, în ziua scrutinului, se va sancţiona cu amendă de la 60 la 120 de unităţi contravenţionale pentru persoanele fizice şi de la 180 la 300 de unităţi contravenţionale pentru persoanele juridice. Totodată, va fi pedepsită contravenţional şi utilizarea discursului de ură şi instigarea la discriminare.

Candidaţii electorali nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achiziţiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocaţiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la şase luni până la un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite