Rep. Moldova. Buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri moldova

Noul Cod Electoral, aprobat în prima lectură de Parlament, prevede tipărirea buletinelor de vot doar în limba română, în rusă fiind tipărite doar materialele electorale informative. Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale a menţionat în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” că buletinul de vot conţine informaţii simple care pot fi citite de orice om care deţine cetăţenia Republicii Moldova, notează IPN.

Mai mult, potrivit reprezentantului CEC, în secţiile de vot vor exista materiale informative tipărite în toate limbile minorităţilor etnice care vor explica procesul electoral.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formulă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă. Vicepreşedintele CEC spune că buletinul de vot nu conţine informaţii atât de complicate, încât să nu poată fi înţelese de orice cetăţean al Republicii Moldova.

„Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, limba română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, vor exista inclusiv modele de buletine de vot în alte limbi pentru acele persoane care nu posedă limba de stat. E vorba de pliante care vor fi plasate la intrarea în secţia de votare, unde este indicat modelul buletinului, procedurile electorale, cum se completează un buletin de vot. Ele vor fi traduse în mai multe limbi, anume pentru a facilita integrarea tuturor minorităţilor. Dincolo de minoritatea rusă avem şi minoritatea găgăuză, bulgară, avem ucraineni, romi. Pentru toate minorităţile trebuie să creăm facilităţi şi condiţii”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Vicepreşedintele CEC spune că instituţia electorală va avea grijă ca procesul de vot să fie explicat minorităţilor etnice prin materiale informative. De asemenea, la secţia de vot, celor care nu înţeleg limba română le va fi asigurată traducerea.

„Atunci când într-o localitate ştim că locuiesc cetăţenii unei anumite minorităţi, acolo vom pune la dispoziţie materiale informative în limba respectivă, dar nu buletine de vot. Cred că este destul de simplu pentru orice cetăţean al Republicii Moldova să citească numele şi prenumele unui candidat şi denumirea unui partid politic, altă informaţie în buletinul de vot nu este, în afară de denumirea că e buletin de vot, tipul alegerilor, prezidenţiale, parlamentare, locale generale sau referendum şi data. Nu sunt informaţii foarte complicate care nu ar putea fi citite de orice persoană. Dar chiar dacă cineva are nevoie de asistenţă şi ajutor, această asistenţă şi acum le este acordată cetăţenilor. Nu trebuie să facem tragedie din acest lucru”, a mai spus vicepreşedintele CEC.

Joi, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul noului Cod Electoral. Documentul mai prevede că, în situaţii excepţionale, la unele secţii, exerciţiul votului ar putea avea loc două zile consecutiv, sâmbătă şi duminică. Mai mult, noul Cod prevede reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale de la 9 la 7. Astfel, 2 membri CEC ar putea fi delegaţi de Guvern, 2 de către Parlament, alţi 2 membri ar putea fi delegaţi de CSM şi un membru va fi delegat de preşedintele Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite