Renato Usatîi: Ion Chicu urmează să-şi anunţe sâmbătă demisia din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că Igor Dodon a pus la cale un nou plan. Potrivit lui, Igor Dodon s-ar fi înţeles cu premierul Ion Chicu ca acesta să-şi dea demisia din funcţie sâmbătă, 5 decembrie.

Renato Usatîi susţine că prim-ministrul va demisiona anume sâmbătă pentru că duminică sunt preconizate proteste de amploare la Chişinău, organizate de preşedinte ales, Maia Sandu, iar Igor Dodon nu vrea să creeze impresia că premierul a demisionat ca urmare a presiunii străzii.

Renato Usatîi a afirmat că, după demisia lui Ion Chicu, Igor Dodon îi va propune Maiei Sandu să preia Guvernul, pentru a „o va prosti pe Maia Sandu timp de trei luni” şi ca să se pregătească de alegeri parlamentare anticipate, pe care Dodon le-ar dori în luna mai-iunie 2021, pe fundalul unui Guvern condus de partidul Maiei Sandu.

Renato Usatîi a chemat cetăţenii să participe la protestul anunţat de Maia Sandu pentru ziua de duminică, 6 decembrie. El a comunicat că dânsul va fi prezent la manifestaţie.

El a mai spus că, dacă chiar Ion Chicu şi demisionează, cetăţenii oricum trebuie să iasă la protest şi să nu cadă pradă planului lui Igor Dodon, care s-ar teme de proteste şi face totul ca acestea să nu aibă loc.

Preşedintele ales, Maia Sandu, s-a adresat cu un nou mesaj către cetăţeni în seara zilei de vineri, 4 decembrie, prin intermediul postului public de televiziune Moldova 1. Maia Sandu a declarat că situaţia în ţară este una foarte gravă, „iar între timp în Parlament se întâmplă lucruri ruşinoase”.

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, îi cere Maiei Sandu să preia mandatul de preşedinte şi să înceteze protestele stradale. Igor Dodon a menţionat că este dispus să facă un transfer paşnic al puterii şi s-a arătat nedumerit de ce preşedintele ales organizează proteste. El susţine că nu vede motive pentru proteste, iar ţara nu are nevoie de destabilizare. Totodată, Dodon a făcut aluzie şi la faptul că Maia Sandu riscă cu sănătatea cetăţenilor, în contextul pandemiei de COVID-19.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat, în grabă şi cu încălcarea procedurilor, o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, cu scopul de a reduce atribuţiile Maiei Sandu, legea bugetului de stat pentru 2021, legea politicii bugetar-fiscale, abrogarea legii care permitea vânzarea terenului fostului stadion republican, acţiune criticată dur de Ambasada SUA, care avea deja un acord cu Chişinăul în acest sens. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Amintim că şi Uniunea Europeană a criticat votul deputaţilor socialişti şi a celor din Partidul Şor prin care au fost reduse atribuţiile noului preşedinte al Republicii Moldova. UE consideră că votul a fost unul pripit şi netransparent.

De asemenea, şi România a condamnat votul alianţei PSRM-Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite